CD&V: 'Open VLD moet zich aan de Arco-afspraken houden'

05/06/16 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:10

Bron: Knack

CD&V gaat in tegen Open VLD die bij mij monde van Alexander De Croo verklaarde dat de belastingbetaler niet moet opdraaien voor de Arco-gedupeerden. "Ik ga er van uit dat ook Open VLD zich aan de gemaakte afspraken zal houden", klinkt het bij de christendemocraten.

CD&V: 'Open VLD moet zich aan de Arco-afspraken houden'

Servais Verherstraeten (CD&V) © BELGA

In een interview met de Tijd verklaarde vicepremier Alexander De Croo dat de regering moet vermijden dat de belastingbetaler opdraait voor de Arco-gedupeerden. "Het is niet de belastingbetaler die de mensen misleid heeft", aldus de vicepremier.

Steun N-VA

De Croo kan onder meer op bijval rekenen van zijn coalitiepartner N-VA. Kort nadat de de advocaten-generaal van het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de depositogarantie voor de Arco-gedupeerden onwettig was, liet N-VA-Kamerlid Peter Dedecker weten dat het niet aan de staat is om de gedupeerden te vergoeden. "Het is tijd dat de verantwoordelijken, ACW en aanverwante instellingen, zelf in de buidel tasten", klonk het.

Volgens de N-VA'er is een bijdrage van andere partijen dan de overheid de enige regeling die niet betwist zal worden door de Europese instellingen. Johan Van Overtveldt, minister van Financiën wil dan weer de definitieve uitspraak van het Europese Hof afwachten. Al is de kans bijzonder groot dat het hof het advies van de auditeur volgt.

CD&V is niet te spreken over de reactie van De Croo. "Ik ga er van uit dat ook Open VLD zich aan de gemaakte afspraken zal houden", zo zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten in het Nieuwsblad. Hij verwijst daarbij naar de afspraken die de regeringspartijen hebben gemaakt bij de start van de regering-Michel. De premier zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.(NS)

Onze partners