CD&V neemt afstand van N-VA: "Positief confederalisme, geen verdoken con-sepatarisme"

16/11/13 om 17:49 - Bijgewerkt op 17/11/13 om 09:32

CD&V wil in tegenstelling tot N-VA gaan voor "een positief confederalisme in plaats van een verdoken con-separatisme", aldus minister-president Kris Peeters op het vernieuwingscongres Innesto.

CD&V neemt afstand van N-VA: "Positief confederalisme, geen verdoken con-sepatarisme"

© Belga

CD&V heeft op haar vernieuwingscongres opnieuw duidelijk afstand genomen van de N-VA-plannen voor België. De christendemocraten kiezen voor "een positief confederalisme in plaats van een verdoken con-separatisme", onderstreepte minister-president Kris Peeters. Geen "kilheid van een ideologisch walhalla" voor CD&V, maar wel "menselijke antwoorden op reële uitdagingen".

Verplicht kleuteronderwijs vanaf 3 jaar

Ruim 3.500 CD&V-leden bogen zich dit weekend over ruim honderd bladzijden congresteksten. Zomervakanties van zes weken, nachttreinen en een federale kieskring overleefden de discussies niet, maar andere opmerkelijke voorstellen - zoals verplicht kleuteronderwijs vanaf 3 jaar

- deden dat wel.

Maatstaf voor elke maatregel is of ze de mensen versterkt, benadrukte voorzitter Wouter Beke. "Wij willen mensen niet aan hun lot overlaten, noch willen we hen betuttelen met een alles regelende staat", klonk het. Uitkeringen en bijslagen moeten investeringen worden, onderstreepte hij. "Sociale investeringen om mensen telkens sterker te maken in een wereld in verandering."

Beke zette ook het herwonnen vertrouwen van de christendemocraten meermaals in de verf. Na de verkiezingsopdoffer in 2010 staat CD&V er opnieuw helemaal, klonk het. Bovendien is CD&V volgens hem altijd de partij geweest die gezorgd heeft voor Vlaamse autonomie. "Met Luc Van den Brande en Johan Sauwens, en voordien met Gaston Eyskens, Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene."

"Enige echte volkspartij"

CD&V is de enige echte volkspartij, vond ook minister-president Peeters. "Met Innesto tonen wij eens te meer de waarde van de dialoog, de kracht van samenwerking", aldus het onbetwiste boegbeeld van de christendemocraten. "Want het is die kracht die voor de échte verandering zal zorgen."

Peeters benadrukte voorts dat CD&V "het cynisme en het negativisme" negeert. "Wij stoppen niet bij het benoemen van de problemen, maar formuleren er ook krachtige antwoorden voor. Wij kiezen voor de uitgestoken hand in plaats van de gebalde vuist. Voor de zekerheid van de vooruitgang in plaats van de chaos van de blokkering", klonk het.

Ook Peeters hamerde tot slot op het herwonnen vertrouwen van CD&V. "Al decennialang maken wij in beslissende tijden de juiste keuzes. En dat zullen we blijven doen", besloot hij. "Onze partij heeft de ervaring én de vernieuwende ideeën om dat te realiseren." (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners