'CD&V maakt regeringszaak van Fatih-moskee'

14/04/17 om 07:53 - Bijgewerkt om 08:03

Het dossier van de moskee in Beringen blijft de gemoederen beroeren binnen de Vlaamse regering.

'CD&V maakt regeringszaak van Fatih-moskee'

Vlaams minister Liesbeth Homans © Belga

De Standaard schrijft dat CD&V zich kant tegen de intrekking van de erkenning van de veelbesproken Fatih Camii-moskee in Beringen door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) en dat het van plan is om de kwestie volgende week op de regeringstafel te leggen.

De christendemocraten zijn volgens de krant van mening dat de intrekking van een erkenning alleen door de volledige regering kan gebeuren. De partij gelooft ook niet dat een dergelijke maatregel de juiste aanpak in dit dossier is.

Wellicht krijgt CD&V de steun van Open VLD, dat ook al de werkwijze van Homans op de korrel nam. De christendemocraten rekenen mogelijk ook op bijval van minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die in het verleden al meermaals liet blijken dat hij een meer verzoenende benadering van de moslimgemeenschap voorstaat.

Discussie

Het dossier van de moskee in Beringen beroert al enkele dagen de gemoederen tussen de coalitiepartners. Homans heeft de procedure opgestart om de erkenning van de moskee in te trekken omdat volgens haar uit informatie van de Staatsveiligheid blijkt dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij moet bewaken.

De Staatsveiligheid uitte echter kritiek op de manier waarop Homans haar rapport interpreteert en zegt dat de minister conclusies trekt die door de inlichtingendienst zelf nooit werden getrokken.

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die de voogdij heeft over de Staatsveiligheid, maakte in een mededeling op zijn website dan weer duidelijk dat Homans eerst de Staatsveiligheid had moeten contacteren alvorens ze haar beslissing publiek maakte. Hij vindt het ook niet kunnen dat 'een beslissing in een concreet dossier volledig en uitsluitend wordt gebaseerd op een rapport van de Staatsveiligheid waarin het dossier slechts zijdelings en eerder toevallig in aan bod komt'.

Homans zelf is van mening dat haar niets te verwijten valt.

Onze partners