Burgemeesters vragen hulp tegen geweld: 1 op 6 krijgt klappen (video)

01/10/16 om 08:05 - Bijgewerkt om 13:31

De Vlaamse burgemeesters slaan alarm. Het aantal verwensingen en fysieke bedreigingen blijft stijgen, in die mate dat ze hulp vragen.

Burgemeesters vragen hulp tegen geweld: 1 op 6 krijgt klappen (video)

© Belga

Dat blijkt uit een onderzoek van Het Nieuwsblad. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten overweegt een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Van de meer dan honderd burgemees­ters die reageerden op de vraag of ze ooit geconfronteerd zijn met verbaal en/of fy­siek geweld, antwoordde 48 procent beves­tigend. Bij een op de zes bleef het niet bij woorden, maar vielen er klappen. Een aantal burgemeesters heeft al politiebescherming aangevraagd, of heeft agenten in burger geposteerd tijdens een gemeente­raad of het zituur, omdat er in de gemeente mensen zijn die hen bedreigen.

De VVSG overweegt om een vertrouwensper­soon aan te stellen. "We kunnen ook een op­leiding aan de burgemeesters aanbieden over hoe ze kunnen omgaan met lastige in­woners die de grenzen van de welvoeglijkheid overschrijden. Er moet iets gebeuren, dat is zonneklaar", zegt VVSG-voorzitter Mark Suykens.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners