‘Btw van 22 procent kost evenveel banen als Ford Genk’

Als de regering de btw van 21 naar 22 procent verhoogt, staan 5400 jobs op de helling in de groot- en kleinhandel, stelt de handelsfederatie Comeos.

Comeos vertegenwoordigt de Belgische handel, goed voor 400.000 werknemers. De sectororganisatie bestelde vorige week een studie bij consultant Arthur D. Little over de mogelijke impact van een btw-verhoging.

“Daaruit is gebleken dat er alleen al in de handel 5.400 jobs dreigen te sneuvelen”, stelt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel in De Morgen. “En dan is er nog geen rekening gehouden met de eventuele impact op de inflatie of de industrie.”

Buitenlandse concurrentie

Comeos gaat uit van een scenario waarbij slechts de helft van de hogere btw naar prijsstijgingen voor de consument gaat. “Een btw-verhoging kan immers niet integraal doorgerekend worden. Anders dreigen we nog meer marktaandeel te verliezen aan het buitenland”, luidt het.

Nederland heeft zijn btw onlangs opgetrokken van 19 tot 21 procent. Frankrijk en Duitsland zitten lager. De andere helft van de btw-stijging zal tot een daling van de tewerkstelling leiden.

Geen banengroei

Comeos wijst er in De Morgen op dat de sector het al heel moeilijk heeft. “Voor het eerst in tien jaar zullen we dit jaar netto geen extra jobs creëren. Normaal gaat het om een stijging van 3.000 tot 4.000 banen per jaar.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content