Brussel voert praktijktests tegen discriminatie op arbeidsmarkt in

Didier Gosuin © Belga

Brussels minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFi) kondigt tien maatregelen aan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Een daarvan is de invoering van praktijktests.

De zogenaamde ‘mystery calls’ zijn een omstreden manier om bedrijven in de praktijk te testen op eventuele discriminatie bij aanwervingen.

Vermoedens

Gosuin benadrukt in een mededeling dat de praktijktests ‘geen provocerend karakter mogen hebben’ en enkel zullen worden gebruikt ‘na klachten of sterke vermoedens van discriminerende praktijken bij een bedrijf’.

‘Wanneer we een vermoeden hebben dat een bepaald bedrijf discrimineert, zullen we twee CV’s insturen op openstaande vacatures. Eén met een naam die buitenlands klinkt, één met een typisch Belgische naam’, vertelt het kabinet van Gosuin aan de Brusselse nieuwssite bruzz.be. ‘Indien herhaaldelijk blijkt dat het bedrijf discrimineert op basis van de naam, kan er een pv opgesteld worden’.

Het gaat om een primeur voor België, al moet Gosuin wel nog goedkeuring krijgen van de Raad van State. Het is immers niet zeker dat het gewest bevoegd is om dergelijke controles uit te voeren, daarover bestaat nog juridische onzekerheid.

30 procent

Andere maatregelen die Gosuin aankondigt zijn onder meer de versnelde en vereenvoudigde erkenning van buitenlandse diploma’s, meer steun voor bedrijven die het diversiteitsplan ondertekenen en een ‘oriëntering van de dienstenchequesector in het voordeel van de diversiteit’. Lees meer.

Volgens Gosuin bedraagt het werkloosheidspercentage in Brussel tien procent wat de bevolking van Belgische afkomst betreft, maar loopt die onder personen van Maghrebijnse afkomst op tot 30 procent. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content