Brussel verbiedt campagne van Vlaams Belang

17/02/14 om 13:01 - Bijgewerkt om 14:20

De stad Brussel verbiedt een campagne van het Vlaams Belang. Dat laat burgemeester Yvan Mayeur weten.

Brussel verbiedt campagne van Vlaams Belang

Vlaams Belang © BELGA

Burgemeester van Stad Brussel Yvan Mayeur (PS) geeft geen toestemming aan het Vlaams Belang om dinsdag en woensdag haar 'illegalencampagne' te voeren in de stad. Volgens Mayeur door het xenofobe karakter en het risico op verstoring van de openbare orde. Dat zegt hij tegen Belga.

De 'illegalencampagne' van het Vlaams Belang trekt de komende twee weken met wagens door Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Gent. Ook in Brussel wil de partij rondrijden, maar dat zal burgemeester Yvan Mayeur niet toelaten.

De actie wordt niet toegelaten omwille van de affiches die op de campagnewagens kleven. Daarop staat de boodschap 'Illegaal? Ga naar huis of naar de gevangenis!' en twee telefoonnummers, van het kabinet van staatsssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) en het gratis 0800-nummer van Fedasil voor info over vrijwillige terugkeer.

'Slogan is inbreuk op antiracismewet'

'Die slogan vormt een inbreuk op de antiracismewet', meent de Brusselse burgmeester. 'Bovendien bestaat er ook de kans dat de actie voor provocaties zou kunnen zorgen en zo de openbare orde verstoren. De verwijzing op de affiche naar het telefoonnummer van het kabinet van staatssecretaris Maggie De Block is een manier om onrust te stoken die kan leiden tot vijandige manifestaties voor haar kabinet. De stad zal dan ook alle mogelijke maatregelen nemen zodat het verbod gerespecteerd wordt', stelt Yvan Mayeur.

Dewinter: 'Mayeur kan campagne niet verbieden op basis van antiracismewet'

'Een verbod uitspreken in de media is onvoldoende. We zullen het verbod juridisch laten onderzoeken als we het ontvangen', stelt kopstuk Filip Dewinter in een reactie aan Belga. Dewinter wijst erop dat een verbod op basis van de antiracismewet niet kan 'omdat we niet veroordeeld zijn voor de campagne'. De campagne en slogan 'Illegaal? Ga naar huis of naar de gevangenis!' zijn een kopie van de campagne die de Britse regering-Cameron voert, voegt hij er nog aan toe.

Volgens Dewinter overschrijdt burgemeester Mayeur met het verbod zijn bevoegdheden omdat het aan de rechtbank is om uit te maken of een campagne in strijd is met de antiracismewet. Hij vermoedt dat het verbod voornamelijk 'electorale propaganda is van Yvan Mayeur naar zijn allochtone kiezers door de hand boven het hoofd van illegalen te houden'.

'Als hij ons voor de rechtbanken wil dagen in kortgeding, zullen we een tegeneis indienen wegens tergend geding'. Het Vlaams Belang is alvast niet van plan om de 'illegalencampagne' in Brussel meteen op te schorten. Indien er toch een verbod komt, heeft de partij nog andere methoden om zijn boodschap in Brussel te verspreiden, besluit Filip Dewinter.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners