Bruno Tobback: ‘Niet akkoord dat de partij in twee clans uit elkaar valt’

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA
Jan Herregods

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is het niet eens met de analyse dat de partij in twee clans uit elkaar valt. ‘Wie er ook de nieuwe voorzitter wordt, zal de voorzitter moeten zijn van alle leden.’

‘Als SP.A wil dat het beter gaat, dan moet ze achter haar eigen waarden staan, ook als het moeilijk gaat. En eerlijk gezegd, vandaag gaat het moeilijk.’ Dat zei SP.A-voorzitter Bruno Tobback in Villa Politica.

Vandaag raakte bekend dat ook Tobback 5.000 leden achter zich heeft, en de steun heeft van 40 afdelingen, verspreid over vier provincies. Daardoor kan ook hij deelnemen aan de voorzittersverkiezingen. Zijn uitdager John Crombez had zich de afgelopen weken al verzekerd van zijn kandidatuur.

Clans

In de Knack van deze week maakt journalist Walter Pauli de analyse dat de partij meer verdeeld is dan ooit. Bruno Tobback gaat daar niet mee akkoord.

‘Ik ben het niet mee eens dat de partij in clans uit elkaar valt. Ik probeer ook om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt’, aldus Tobback. ‘Dat is iets dat John en ik op ons moeten nemen. Wie er ook de voorzitter wordt: hij moet de voorzitter zijn van alle leden.’

‘Voor alles beschikbaar, voor niets kandidaat’

Over wat er gebeurt als Tobback het niet haalt, wil hij nog niet speculeren. ‘Ik ben voor alles beschikbaar, maar voor niets kandidaat’, aldus nog Tobback.

Bekijk hier het volledige interview van Villa Politica:

Bruno Tobback en John Crombez
Bruno Tobback en John Crombez© Belga

Knack brengt deze week een analyse van de strijd tussen Bruno Tobback en John Crombez om het voorzitterschap van de SP.A. Sinds ze in 1978 een zelfstandige partij werden, waren de Vlaamse socialisten nog nooit zo openlijk verdeeld. Hoe kon het zover komen en hoe moet het verder?

Neem nu een abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content