Bruno Tobback: 'Handen af van openbaar vervoer'

06/01/12 om 06:19 - Bijgewerkt om 06:19

Het gratis-beleid bij De Lijn? Houden zo. Een bus op afgelegen plaatsen? Houden zo. Hoog aanbod van bussen of trams in en rond de steden? Essentieel. Dat zijn de principes van het openbaar vervoer, zegt Bruno Tobback.

Bruno Tobback: 'Handen af van openbaar vervoer'

© Belga

Het gratis-beleid bij De Lijn? Houden zo. Een bus op afgelegen plaatsen? Houden zo. Hoog aanbod van bussen of trams in en rond de steden? Essentieel. Dat zijn de principes van het openbaar vervoer die in het Vlaams regeerakkoord staan en waar de socialisten niet zullen van afwijken, zegt SP.A partijvoorzitter Bruno Tobback.

Tobback is niet te spreken over de besparingsvoorstellen die circuleren voor De Lijn. "Wij zijn bereid om over ieder voorstel tot meer efficiëntie te praten. Maar handen af van de essentiële principes van een goed openbaar vervoer", aldus Tobback in Het Laatste Nieuws.

De SP.A heeft dat beleid afgedwongen en zal er niet aan laten raken. "Het is de prijs voor de beschaving, voor de kwaliteit van het leven in de steden en op het platteland."

"Het gaat er ons niet om steeds meer geld af te leiden naar De Lijn. Dat geld moet dienen om nuttige dingen te doen, die de mensen ten goede komen", zegt de SP.A-voorzitter.

"Het openbaar vervoer betekent de ontsluiting van het platteland voor mensen die geen auto hebben. Gaan we ze weer verplichten om achter de haard te blijven zitten? Een bus of een tram is een alternatief voor de auto om naar de stad te komen. Dat houdt de toegang tot de stad open en maakt het leven comfortabeler. Denkt u dat een winkelier in Leuven dat niet belangrijk vindt, dat de stad toegankelijk en leefbaar blijft, ook om te winkelen, niet alleen voor mensen met een auto?", aldus Tobback. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners