Bourgeois over CETA: 'We hebben niet gewacht op Paul Magnette'

26/10/16 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:16

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft in het Vlaams parlement laten weten dat hij niet van plan is om nog een letter te veranderen aan het CETA-dossier. Na een incident op het einde van de discussie over het handelsverdrag verlieten oppositiepartijen SP.A en Groen het halfrond.

Bourgeois over CETA: 'We hebben niet gewacht op Paul Magnette'

© BELGA

Minister-president Geert Bourgeois gaf in antwoord op vragen van Wouter Van Besien (Groen) en Rik Daems (Open Vld) een laatste stand van zaken in het CETA-dossier. Terwijl oppositiepartijen Groen en sp.a hun kritiek op CETA herhaalden, zei Bourgeois van zijn kant opnieuw dat het gaat om een goed verdrag dat voor Vlaanderen "welvaart en jobcreatie" kan opleveren.

De Vlaamse minister-president benadrukte dat er vijf jaar lang over het verdrag is onderhandeld. "Het verdrag is uitonderhandeld. We zijn nu niet aan het heronderhandelen", aldus Bourgeois. Wel is het zo dat er wat "verduidelijkingen" komen, maar volgens Bourgeois gaat het daarbij om dingen die al in het verdrag stonden. Tegelijk is er de vraag om het veelbesproken gerechtsorgaan in het verdrag snel van start te laten gaan.

Ook in Villa Politica herhaalde Bourgeois dat het verdrag niet heronderhandeld wordt.

Bourgeois bestempelde de kritiek van Groen en SP.A, onder meer over de (on)afhankelijkheid van de betrokken rechters en de "voorkeursbehandeling voor multinationals", als "desinformatie".

Bourgeois benadrukte dat er volgens hem een verschil is tussen 'ad hoc arbiters' en de rechtbank die zich over de handelsgeschillen zal uitspreken. 'Onpartijdigheid, vermijden van belangen, goedkope rechtstoegang voor kmo's enzovoort... dit staat al in het verdrag. We zijn dat niet opnieuw aan het onderhandelen. Dat is al lang gebeurd. We hebben niet gewacht op Paul Magnette.'

Oppositie stapt op: 'Heilige regel dat parlement laatste woord krijgt'

Het CETA-debat eindigde met een incident toen Bourgeois van parlementsvoorzitter Jan Peumans nog de kans kreeg om, omwille van een "persoonlijk feit", te reageren op een opmerking van Wouter Van Besien. Omdat Van Besien nadien niet meer de kans kreeg om te reageren, verlieten Groen en sp.a het halfrond.

"Los van het feit dat ging om een persoonlijk feit of niet, het parlement moet het laatste woord krijgen. Zo ga je niet om met het parlement", aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke sluit zich daarbij aan: "Het parlement krijgt het laatste woord. Dat is een heilige regel."

Video: 'Waarom zouden we blijven zitten als we het woord niet krijgen?'

In Villa Politica leggen Wouter Van Besien en Bruno Tobback (SP.A) uit waarom ze het halfrond verlieten.

Rudy Demotte: 'Europees-Canadese top onmogelijk'

Er zal woensdag geen groen licht worden gegeven voor het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada. Dat heeft Rudy Demotte, minister-president van de Franse gemeenschap, laten weten aan het parlement van die gemeenschap. 'In deze omstandigheden is de organisatie van een Europees-Canadese top op donderdag duidelijk onmogelijk', aldus Demotte.

Onze partners