Bommelding winkelcentrum City2 in Brussel: verdachte met valse bommengordel opgepakt

21/06/16 om 07:00 - Bijgewerkt om 11:27

Na een bommelding voor winkelcentrum City2 in Brussel kwamen de hulpdiensten en de ontmijningsdienst (DOVO) massaal ter plaatse. Daarbij werd ook effectief een verdachte opgepakt die een valse bommengordel droeg, met zout en koekjes. De veiligheidsperimeter is intussen weer opgeheven, premier Charles Michel verklaarde na een bijeenkomst van het federaal crisiscentrum dat 'de situatie onder controle is'.

Bommelding winkelcentrum City2 in Brussel: verdachte met valse bommengordel opgepakt

Bomalarm in Brussel © Belga Image

Er is geen enkel springtuig gevonden, zo citeert persagentschap Belga een gerechtelijke bron. Het Brussels parket bevestigde eerder dat de opgepakte verdachte zelf de politie had gebeld om te melden dat hij met een explosievengordel rondliep. De gordel werd onderzocht door de ontmijningsdienst van het leger maar blijkt dus vals te zijn.

Gekend

Volgens Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft de verdachte verklaard dat hij vanochtend door vrienden werd afgezet aan het shoppingcenter. De man stond ook gekend bij de politie, wat volgens hem zorgen baart.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erkent dat de man gekend was bij de inlichtingendiensten. 'Het is iemand waarvan vermoed kon worden dat hij banden had met IS.'Een gerechtelijke bron verwees tegenover persagentschap Belga naar de verdachte als 'een onevenwichtige'.

De man, de 26-jarige J.B., had zelf naar de politie gebeld met de melding dat hij ontvoerd was en afgezet werd aan de Nieuwstraat, met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde vanop afstand moest worden bediend. Het voertuig waarmee hij zou ontvoerd zijn, werd aangetroffen in Schaarbeek en de eigenaar ervan moet verhoord worden.

"J.B. is gekend bij Justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen. In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket. Hij heeft recent namelijk de politie gecontacteerd en verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Deze verklaringen leidden tot een onderzoek op het parket van Brussel waarbij meerdere personen verhoord werden, zonder dat de verklaringen in deze fase bevestigd of ontkend kunnen worden. Er loopt momenteel een grondig onderzoek naar J.B. om na te gaan of het al dan niet gaat om feiten van terrorisme, of eerder een valse melding van een aanslag', aldus het parket.

Het parket van Brussel en de politie geven om 11 uur een persconferentie in het Portalisgebouw.

Opgeheven

De veiligheidsperimeter is intussen weer opgeheven, ontmijningsdienst DOVO heeft de plek omstreeks 10.30 uur verlaten. De Nieuwstraat is nu opnieuw toegankelijk voor voetgangers. Daar openen de eerste winkels opnieuw hun deuren.

Bommelding winkelcentrum City2 in Brussel: verdachte met valse bommengordel opgepakt

© Belga Image

Twee in- en uitgangen van het metrostation Rogier blijven beschikbaar, in totaal zes in- en uitgangen werden na het bomalarm voor City2 gesloten. Dat meldt de woordvoerster van vervoersmaatschappij MIVB. De bussen rijden inmiddels weer normaal. Tussen 7.32 en 8.44 uur konden de bussen op de lijnen 58 en 61 de halte Rogier niet bedienen wegens de ingestelde veiligheidsmaatregelen.

'Situatie onder controle'

De politie had omstreeks 05.30 uur van een particulier een melding van 'een verdachte situatie' gekregen, aldus woordvoerster Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. Daarop werd een veiligheidsperimeter ingesteld. Onder meer het verkeer op de Kruidtuinlaan werd onderbroken.

Het federale crisiscentrum kwam samen om de situatie in en rond City2 te analyseren en op te volgen. Premier Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Geens zaten mee aan tafel.

Die vergadering is intussen afgelopen. Bij het verlaten zei premier Michel dat 'de situatie dit moment onder controle is' en dat 'de veiligheidsdiensten extreem waakzaam blijven.' Meer info wilde hij niet kwijt. Het parket zal verder communiceren.

Bommelding winkelcentrum City2 in Brussel: verdachte met valse bommengordel opgepakt

© Belga Image

Het dreigingsniveau blijft op 3 en er worden geen nieuwe veiligheidsmaatregelen getroffen, meldt het crisiscentrum.

'Doelwit'

Het winkelcentrum City2 in Brussel werd eerder deze maand genoemd als concreet doelwit van een terroristische dreiging, samen met een fastfoodrestaurant en een politiecommissariaat. De terreurdienst van de federale politie had informatie onderschept waaruit blijkt dat een groep gewapende Syriëstrijders naar Europa kwam.

Later nam het federaal crisiscentrum afstand van die informatie en meldde het dat er 'geen specifieke nieuwe informatie is die van City 2 een eminent en waarschijnlijk doelwit maakt', zo liet het winkelcentrum weten.

Valse melding

In april van dit jaar was het winkelcentrum al eens een tijdlang ontruimd geweest omwille van een valse bommelding. Een onbekende belde toen naar de Esprit-winkel in het centrum en meldde dat er drie bommen zouden ontploffen. Een doorgedreven zoektocht in het winkelcentrum, met behulp van explosievenhonden, leverde geen verdachte pakketten op. (Belga/KVDA)

Winkelcentrum City2 in centrum-Brussel

Lees meer over:

Onze partners