Bogaert: 'Maximumloon voor overheidsmanagers: niet meer dan dubbele van premier'

10/04/12 om 06:48 - Bijgewerkt om 06:48

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) wil dat overheidsmanagers maximaal 400.000 euro per jaar verdienen.

Bogaert: 'Maximumloon voor overheidsmanagers: niet meer dan dubbele van premier'

© Belga

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) wil dat overheidsmanagers maximaal 400.000 euro per jaar verdienen. Dat zei hij bij Z-Talk Polspoel.

Dat bedrag komt overeen met het dubbele van het loon van premier Elio Di Rupo (PS), die dit jaar 201.460 euro verdient. Voor topmanagers bij een overheidsbedrijf is dat soms tien keer zoveel.

"Belgacom-topman Didier Bellens heeft nu zowat het tienvoud van Di Rupo. Dat kan naar mijn aanvoelen niet langer. Vandaar mijn voorstel om de lonen van iedereen die binnen de overheid aan het werk is te plafonneren, met als maximum het dubbele van wat de eerste minister van ons land verdient", zegt de staatssecretaris in de kranten.

Bogaert: 'Dienst naar de samenleving'

Bogaert wil en kan niet geloven dat succesvolle topmanagers onder deze voorwaarden geen job bij de overheid zullen aanvaarden. "Je hoort vaak zeggen dat we geen topmanagers kunnen aantrekken als we geen zogenaamde marktconforme toplonen betalen. Ik ben ervan overtuigd dat er zeer goede managers rondlopen, die als dienst naar de samenleving wél enkele jaren voor de overheid willen werken aan dat lager loon, om na 4 à 5 jaar weer naar de privé terug te keren, een boeiende ervaring rijker."

Het hoge loon van sommige overheidsmanagers zorgt al maanden voor politieke hoogspanning. Enkele weken geleden nog wilden de Franstalige liberalen van MR die lonen zelfs zodanig plafonneren dat niemand nog meer verdient dan de premier. (Belga/SD)

Onze partners