Boetes voor wie in te grote sociale woning leeft

23/12/15 om 05:21 - Bijgewerkt om 05:25

Via boetes en tijdelijke huurcontracten wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een einde maken aan de onderbenutting van sociale woningen. Volgens de recentste cijfers (2013) wonen er zo'n 15.000 mensen in een sociale woning die te ruim is, gemeten aan het aantal bewoners.

Boetes voor wie in te grote sociale woning leeft

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur © BELGA

De boete bedraagt 25 euro per tweede overbodige slaapkamer, schrijft De Standaard.

De Vlaamse regering heeft vrijdag verschillende decreten aangepast om dit mogelijk te maken. Voor wie nu al in een te ruime sociale woning leeft, komen er boetes. 'Te ruim' betekent volgens de Vlaamse regering meer dan één slaapkamer te veel. Een alleenstaande in een huis met vier slaapkamers zal zo 50 euro per maand meer moeten betalen.

Meer dan 15.000 mensen wonen volgens de meest recente cijfers (2013) in een sociale huurwoning die eigenlijk veel te ruim is voor het gezin (minstens 2 slaapkamers op overschot).

Vijf kilometer

Voor nieuwe contracten gelden andere regels. Toekomstige sociale huurders zullen via de invoering van tijdelijke huurcontracten (negen jaar, nvdr) worden aangespoord te verhuizen. Wie een kleinere woning twee keer weigert, hoeft niet meer te rekenen op een contractverlenging. Daarbij moet de nieuwe woning zich in een straal van vijf kilometer van de oude bevinden. Opvallend: de huurprijs en de vaste kosten mogen bij de verhuis in totaal wel met 15 procent stijgen.

Homans hoopt ook de wachtlijsten in de sector in te korten met een btw-tarief van 6 procent voor private investeerders.

120.436 mensen wachtten volgens De Standaard eind 2014 op een sociale woning.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners