Ingrid Verbanck

Boerkini: ‘Om de vrouw haar vrijheid te garanderen, moeten we haar het kiezen verbieden’

Ingrid Verbanck Hoofd van Artevelde Academy (Communicatie, Media, Design)

Vrouwen kunnen voor véél kiezen, maar niet voor de boerkini, schrijft Ingrid Verbanck van de feministische Facebook-groep Niet in mijn pretpark. Ze stelt zich vragen over de houding van veel politici ‘die zich nu plots opwerpen als redders van de onderdrukte moslima’s’.

Even recapituleren. In tegenstelling tot wat een krantenartikel deed uitschijnen en Claire Tillekaerts verkeerd veronderstelde heeft het Gelijke Kansen Centrum nooit beweerd dat godsdienstvrijheid belangrijker is dan gendergelijkheid. Nu ja, in tijden waarin de snelheid van reactie belangrijker is dan luisteren, lezen, nadenken, verwerken en dan een gepast antwoord formuleren is het niet zo moeilijk dat een strategisch gemikte conclusie in een nieuwsbericht leidt tot morele paniek.

Wat is er dan wel gebeurd? Een aantal dames die wilden zwemmen in een boerkini werd onder het mom van ‘hygiëne’ de toegang geweigerd tot een aantal (niet enkel Antwerpse) zwembaden en probeerde verhaal te krijgen via het Centrum. Het Interfederaal Gelijke Kansen Centrum won advies in bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dat zei: ‘Hallo knakkertjes, er niets aan het handje op vlak van properiteit en veiligheid, u kunt vrolijk boerkini-twisten in het water hoor’.

Boerkini: ‘Om de vrouw haar vrijheid te garanderen, moeten we haar het kiezen verbieden’

Daarop zadelde de Antwerpse schepen van Diversiteit zijn witte paard, hees zich in zijn maliënkolder (met de nadruk op ‘kolder’) en galoppeerde spoorslags naar het zwembad om de onderdrukte moslima’s te redden. Vrouwen die enkel mogen zwemmen van hun mannen, hun broers en hun vaders op het moment dat ze zich voldoende bedekken, die help je immers het best door hen te verbieden zich te bedekken. Of zoiets. Het is nog niet helemaal duidelijk of deze redenering de test der elementaire logica doorstaat. Maar wees gerust: er zijn ondertussen voldoende mannen op Twitter die zich al dagenlang over deze zeer ingewikkelde materie buigen. Witte rook wordt dra verwacht.

Vrouwen kunnen kiezen (maar toch niet helemaal)

Vrouwen kunnen kiezen voor een luizige loopbaan in een slecht betalende sector. Vrouwen kunnen kiezen voor deeltijds werk op het moment dat er kinderen komen en er zo voor zorgen dat ze minder pensioen krijgen op het einde van de rit. Maar wie zal er anders voor de kleine kind’ren zorgen? Vrouwen kunnen kiezen voor mantelzorg zodat zieke familieleden verzorgd kunnen worden. Geen van deze keuzes zijn vernederend of in strijd met onze waarden en normen, ook niet als dat resulteert in significant inkomensverschil tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen kunnen kiezen om oksels en benen te waxen, te scheren, te epileren, te laseren of te ontharen met stinkende crèmes. Vrouwen kunnen kiezen te diëten, af te vallen, te sporten, te jojoën, te zweten, te zuchten en te smachten naar een lijf dat voldoet aan de nooit aflatende vraag naar lang, slank en aantrekkelijk. Vrouwen kunnen kiezen om hun geld op te doen aan lippenstift en mascara, aan blush en concealer, aan oogschaduw en nagellak. Aan torenhoge schoenen, zelfs al is dat slecht voor je voeten, je benen en je rug. Dit zorgt niet voor verhitte debatten op TV noch radio noch krant.

‘Vrouwen die willen zwemmen in een boerkini, die moeten wij beschermen want het is duidelijk dat zij dat niet zelf kunnen.’

Vrouwen konden er tot voor kort voor kiezen om wulps op de cover van P-magazine te staan. Vrouwen kunnen kiezen om in bikini te paraderen en prijzen in de wacht te slepen omdat ze een lichaam hebben dat door mannen goed genoeg wordt bevonden om er hun penis in te steken. Vrouwen kunnen kiezen om zich te laten filmen terwijl ze zich geblinddoekt en ondersteboven driedubbel anaal laten penetreren door achtentachtig compleet onbekenden in ruil voor geld. Geen van deze keuzes brengt de fundamentele waarden van de Verlichting in het gedrang. Ik hoor toch geen bezorgde kreten van ministers-presidenten of wijze professoren daarover.

Vrouwen kunnen niet kiezen voor een boerkini. Dan weten ze niet wat goed voor hen is, of dan doen ze het zeker onder druk van hun man of hun cultuur. Wij hoeven zelfs niet met hen te spreken, wij zijn slim en wij weten dat. Vrouwen die willen zwemmen in een boerkini, die moeten wij beschermen want het is duidelijk dat zij dat niet zelf kunnen.

Neen, mijnheer, mevrouw, een boerkini, dat kunnen wij niet toestaan, in het belang van de vrouw. Om haar vrijheid te garanderen, moeten wij het kiezen verbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content