BIVV: 'ruim 4 op 5 gewonnen voor verplicht alcoholslot voor veroordeelde chauffeurs'

30/10/15 om 04:45 - Bijgewerkt om 04:44

Op basis van tips van weggebruikers concludeert het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) dat burgers erg inzitten met de rol van drugs en alcohol in het verkeer. Een grote meerderheid wil strengere maatregelen.

BIVV: 'ruim 4 op 5 gewonnen voor verplicht alcoholslot voor veroordeelde chauffeurs'

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit © BELGA

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) deed, na tegenvallende cijfers over het aantal verkeersdoden, een oproep om burgers zelf ideeën voor een betere verkeersveiligheid te laten formuleren. Het werd volgens het BIVV een groot succes. Na één week namen al meer dan vijfduizend mensen deel aan de campagne via de website www.sgvv2015.be.

In een persbericht vat BIVV de eerste bevindingen samen.

Opmerkelijk is dat er vooral geijverd wordt voor strengere maatregelen tegen alcohol en drugs in het verkeer.

Zero tolerance

Zo vindt 93 procent van de deelnemers dat er meer controles moeten komen op recent druggebruik in het verkeer. Zesentachtig procent vindt dat een alcoholslot verplicht moet worden voor bestuurders die betrapt zijn op alcoholgebruik in het verkeer. En 64 procent is te vinden voor 'zero tolerance' voor alcohol.

Ook voor vrachtwagens is de Belgische weggebruiker streng. Zo pleit 94 procent voor het verplicht installeren van een automatisch remsysteem in vrachtwagens. Achtenzestig procent vindt dat vrachtwagenchauffeurs eerst moeten stoppen voor fietsers alvorens ze naar rechts afslaan.

Tussen 17 tot 19 november 2015 zal een honderdtal burgers samenzitten met experts om te debatteren over de vijf thema's van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid: wegcode, pakkans, recidive, technologie en ongevallenanalyse. Wie zich kandidaat wil stellen om mee te debatteren, kan zich nog tot en met 31 oktober inschrijven via de website.

(Belga/RR)

Onze partners