Bittere Bart De Wever over BHV: 'Benoem dan Marokkaanse rechters in Borgerhout'

05/10/11 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

'De Vlamingen hebben veel te veel toegegeven. Is een Franstalige dan meer waard dan een Turk of een Marokkaan?' vraagt Bart De Wever zich af in een reactie op het tweede BHV-akkoord.

Bittere Bart De Wever over BHV: 'Benoem dan Marokkaanse rechters in Borgerhout'

© Belga

'Waarom benoemen we niet meteen Marokkaanse rechters in Borgerhout als we toch ook Franstalige magistraten detacheren naar Vlaanderen? Waarom is een Franstalige meer waard dan een Turk of een Marokkaan?' Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben de Vlamingen zich verschrikkelijk laten rollen door de Franstaligen in het akkoord dat vannacht is bereikt over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV).

Bitter

'Dit stemt mij heel bitter,' zei De Wever die vanochtend samen met Knack-directeur Rik Van Cauwelaert te gast was in het Radio 1-programma De Ochtend. 'Van Cauwelaert herinnerde eraan dat ook Abou Jahjah destijds gelijkaardige faciliteiten voor Marokkanen vroeg. 'Eén strijd voor Abou Jahjah en Bart De Wever," zei interviewer Lisbeth Imbo.

Verfransing van Vlaanderen

Bart De Wever maakte zich kwaad over wat hij noemde 'de verfransing van heel Vlaanderen'. In het BHV-akkoord zijn de onderhandelende partijen overeengekomen dat bij burgerlijke rechtszaken twee Franstalige partijen in heel Vlaanderen rechtsbedeling in het Frans kunnen vragen. Omgekeerd kunnen Nederlandstaligen dat ook in Wallonië. Dat hoeft enkel aangevraagd te worden per e-mail.

Vlamingen hebben teveel toegegeven

'De Vlamingen hebben in de onderhandelingen veel te veel toegegeven, zei Bart de Wever, die vindt dat het akkoord een uitbreiding is van de faciliteiten naar heel Vlaanderen. 'Dit is een signaal naar alle Franstaligen dat ze nooit Nederlands hoeven te leren. Verhuis maar van Brussel naar de rand en leer vooral geen Nederlands. Je wordt toch altijd en overal in je eigen taal bediend.'

Koloniale mentaliteit

'Wij Vlamingen zijn het enige volk in de wereld dat aanvaardt dat het in een land in de meerderheid is en dat er in de eigen hoofdstad geen eigen cultuur is. Het was er bij de splitsing van BHV toch om te doen de koloniale mentaliteit door te knippen. Nu zeggen we tegen de Franstaligen: Pas u vooral niet aan als u in Vlaanderen gaat wonen. De Vlamingen schuiven een zak met geld naar Brussel. In ruil wordt Halle-Vilvoorde meer tweetalig terwijl Brussel minder tweetalig wordt.' (EE)

Lees meer over:

Onze partners