Betogingen van Génération Identitaire en tegenbetogingen verboden in heel Brussel

31/03/16 om 07:00 - Bijgewerkt om 07:35

Betogingen van de Franse extreemrechtse groepering Génération Identitaire, maar ook tegenbetogingen, zullen zaterdag en zondag verboden zijn in het hele Brusselse Gewest. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) van Sint-Jans-Molenbeek zegt dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) daarover een ordonnantie uitvaardigt. Ook de groepering zelf roept haar aanhangers op om niet naar Molenbeek te gaan.

Betogingen Génération Identitaire en tegenbetogingen verboden in heel Brussel

Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Molenbeek © BELGA

Génération Identitaire kondigde begin deze week aan dat het op het Gemeenteplein in Molenbeek wil betogen tegen de islam, na de aanslagen van 22 maart in Brussel.

De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans had eerder al een verbod uitgevaardigd tegen de betoging. Woensdagnamiddag vond een coördinatievergadering plaats met naast Schepmans ook vertegenwoordigers van de burgemeesters van andere Brusselse gemeenten die (mogelijk) ook betrokken zouden zijn. Verder was de Brusselse minister-president Rudi Vervoort vertegenwoordigd, de minister van Binnenlandse Zaken, de federale politie, de MIVB, de NMBS en de korpschefs van de Brusselse politiezones.

Volgens Schepmans werd beslist dat de Brusselse minister-president een besluit uitvaardigt om alle betogingen die gelieerd zijn aan Génération Identitaire te verbieden, dus ook tegenbetogingen. 'Andere evenementen, zoals een voetbalwedstrijd of een braderie, kunnen wel gewoon doorgaan. Ons doel moet zijn dat het 'een zaterdag als een andere' wordt. We zijn voorbereid, nemen onze voorzorgen. De Brusselaar moet niet bang zijn.'

Ontsporingen

Delen

Doel is alle ontsporingen in de openbare ruimte te vermijden

Het is aan de Brusselse gemeenten om het verbod concreet in te vullen, maar de ordonnantie biedt een gemeenschappelijke basis. Het is overigens de eerste keer dat een dergelijke ordonnantie wordt uitgevaardigd sinds de zesde staatshervorming. 'In een periode van rouw is het ongehoord om op deze manier actie te voeren', zegt Vervoort in een persbericht. 'De provocaties, en het oproepen tot geweld en uitsluiting van de organisatoren van die manifestaties zijn onaanvaardbaar. We moeten al onze energie steken in de sociale cohesie en het samenleven in Brussel te behouden.'

Bedoeling is om in nauwe samenwerking met de minister van Binnenlandse Zaken te vermijden dat de actievoerders tot in Brussel raken, klinkt het nog. 'Doel is alle ontsporingen in de openbare ruimte te vermijden.'

Oproep

In een reactie op zijn Facebookpagina schrijft Génération Identitaire: 'Wij nemen akte van de beslissing en vragen aan onze aanhangers en al diegenen die zich wilden aansluiten om niet naar het gemeenteplein in Molenbeek te gaan'.

'De autoriteiten verkiezen om opgesloten te blijven in hun blindheid en hun lafheid. Als mevrouw Schepmans en alle anderen hun werk deden, dan zou Génération Identitaire deze manifestatie niet hoeven te organiseren,' luidt het nog. (Belga/KVDA)

Onze partners