'Besparen door gevangenen 4,5 uur langer in cel te houden'

04/12/14 om 05:20 - Bijgewerkt om 05:20

Het gevangeniswezen, dat zoekt naar bezuinigingsmogelijkheden, overweegt om op overuren en premies te besparen door gevangenen veel langer in hun cel te houden. Gemiddeld 4,5 uur per dag langer. De Liga voor de Mensenrechten en de vakbonden waarschuwen voor de gevolgen.

'Besparen door gevangenen 4,5 uur langer in cel te houden'

Leuven Centraal © Belga

De kranten Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg berichten over de plannen voor bezuinigingen in gevangenissen.

Door de cellen 's ochtends later te openen en 's avonds vroeger te sluiten, wordt op ochtend- en avondpremies van het personeel bespaard, en kan men eventueel de overuren beperken.

Het zou tegelijk betekenen dat de gedetineerden fors meer tijd in hun cel moeten doorbrengen.

'Frustraties'

Elke gevangenis heeft zo haar eigen regime, maar doorgaans kunnen gevangenen tussen 6.30 uur en 21.30 uur uit hun cel. Als het van het gevangeniswezen afhangt, dan zouden de cellen straks pas om 8 uur 's ochtends opengaan, en mogelijk moet iedereen tegen 18 uur weer in zijn of haar cel zitten.

De Liga voor de Mensenrechten waarschuwt voor de gevolgen van zo'n maatregel. "Dit is schandalig", klinkt het. "Dit gaat voor enorme frustraties zorgen." Ook de vakbonden voelen voorlopig weinig voor het plan van het gevangeniswezen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners