Belkacem veroordeeld: 'Achterlijke Belgen, minder waard dan een hond'

26/06/12 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

De Antwerpse strafrechter heeft Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium veroordeeld tot 6 maanden cel voor het aanzetten tot haat en geweld, smaad en slagen. Belkacem krijgt daarmee een mildere straf dan bij een eerder vonnis voor dezelfde feiten.

De Antwerpse strafrechter heeft Fouad Belkacem, de woordvoerder van de extreme moslimvergeniging Sharia4Belgium veroordeeld tot 6 maanden cel voor het aanzetten tot haat en geweld, het toebrengen van slagen en smaad aan de politie. De rechter vond dat Belkacem meer respect moet hebben voor het openbare gezag. Op 20 januari 2007 controleerde de politie een BMW op de Antwerpsesteenweg in Antwerpen waarvan de bestuurder zich uitgaf voor Belkacem.

De beklaagde, die toen nog autohandelaar was, had hem de wagen uitgeleend. Toen hij ter plaatse kwam, schold hij de politie uit voor "achterlijke Belgen" en "onnozelaars".

Op 21 april 2007 deed zich een tweede incident voor, ditmaal in Boom. Zijn broer had een verkeersongeval in de Colonel Silvertopstraat terwijl hij met één van de handelaarsplaten van de beklaagde rondreed. Hij kwam naar de plaats van de aanrijding om de formaliteiten af te handelen.

Belkacem riep naar de politie dat het "vuile Belgen" waren die "nog minder waard waren dan een hond". Hij gaf een getuige ook een slag in het gezicht. Belkacem gaf de feiten aanvankelijk toe, maar trok zijn bekentenis later weer in.

Het derde incident vond op 16 januari 2008 plaats aan de Broekweg in Boom, waar zijn broer gewond was geraakt bij een aanrijding met een politiecombi. Belkacem hoorde van omstanders dat de politie met opzet tegen de bromfiets van zijn broer was gereden en ging door het lint.

Volgens de agenten riep hij dat hij blij was met het ongeval, omdat hij nu écht een oorlog kon beginnen tegen de politiezone Rupel.

De rechtbank vond alle feiten bewezen en stelde dat opruiende taal en het oproepen tot haat en geweld maatschappelijk onaanvaardbaar zijn. De verdediging had om een werkstraf gevraagd, maar dat vond de rechter niet gepast.

Belkacem had helemaal geen lessen getrokken uit zijn eerdere veroordelingen, waardoor enkel een effectieve gevangenisstraf op zijn plaats was.

Hij was voor deze drie feiten in oktober 2009 bij verstek veroordeeld tot acht maanden cel, maar tekende onlangs verzet aan tegen het vonnis.

Belkacem is in ons land al 18 keer veroordeeld, onder meer voor aanzetten tot haat en geweld, maar ook voor inbraken. (Belga/EE)

Onze partners