Belgische universiteiten zien 22 procent onderzoekers naar buitenland vertrekken

28/11/12 om 07:03 - Bijgewerkt om 07:03

Belgische universiteiten zien 22 procent van de onderzoekers naar het buitenland vertrekken, terwijl slechts 18 procent internationale professoren voor ons land hebben gekozen.

De Belgische universiteiten zien 22 procent van de onderzoekers naar het buitenland vertrekken, terwijl slechts 18 procent internationale professoren voor ons land hebben gekozen. België kampt, bijna als enige in Europa, met een braindrain, schrijft De Morgen.

België verliest academische hersenen. Er vertrekken meer onderzoekers dan er bijkomen, zo blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. Zij vroegen 17.182 wetenschappers uit zestien landen naar hun geboorteplaats en plek van tewerkstelling. Terwijl Nederland voor 28 procent buitenlandse wetenschappers binnenrijft, kan België slechts 18 procent voor zich winnen. En dat terwijl 22 procent van onze academici naar het buitenland vertrekt. Een negatieve balans, zoals alleen Italië, Spanje, Brazilië en India kunnen voorleggen. Peter Marynen, vicerector onderzoeksbeleid aan de KU Leuven, is niet verbaasd. "We sturen doctorandi bewust naar Amerikaanse instellingen om ze er ervaring op te laten doen. Dan loop je natuurlijk het risico dat ze daar blijven hangen."

Voor die vertrekkers komen er te weinig nieuwe onderzoekers in de plaats. Opmerkelijk, aangezien er de laatste jaren is geïnvesteerd in het aantrekken van gerenommeerde internationale researchers. Zo voorziet Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) 22 miljoen euro in het Odysseusprogramma. Daarmee zijn dit jaar achttien wetenschappers naar België gehaald.

Marynen: 'Laag netto-inkomen en taalbarrière boosdoeners'

Om het aantal instromers op te voeren, moeten volgens Marynen eerst twee handicaps worden weggewerkt. "De universiteiten betalen een hoog brutoloon, maar het nettobedrag vinden de buitenlanders vaak te laag. Ook de taalbarrière speelt in ons nadeel." (Belga/SD)


Onze partners