'Belgische spion' onthoofd in Syrië door IS

08/09/14 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

De Belgische strijder-predikant Iliass Azaouaj, die recent in Syrië sneuvelde, zou zijn onthoofd door de Islamitische Staat (IS). Hij werd omgebracht omdat hij verdacht werd van spionage voor de Belgische en Marokkaanse Staatsveiligheid.

'Belgische spion' onthoofd in Syrië door IS

Iliass Azaouaj © .

De Belgische strijder-predikant Iliass Azaouaj, die recent in Syrië sneuvelde, zou zijn onthoofd door de Islamitische Staat (IS). Hij werd omgebracht omdat hij verdacht werd van spionage voor de Belgische en Marokkaanse Staatsveiligheid. Dat schrijven diverse kranten.

Vorig jaar ontstond nog ophef rond Azaouaj, toen er een foto opdook waarop de man samen met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) poseerde. Azaouaj zou naar Syrië zijn vertrokken met de belofte om de jonge strijders terug naar huis te halen, maar het leek erop dat hij zich zelf ontpopte tot een terrorist, al lijkt dat nu plots niet meer zo zeker.

Toen hij in april dit jaar ontvoerd werd, zei Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) dat Azaouaj naar Syrië getrokken was 'om jongeren te overtuigen om terug te keren naar België. De leden van de extremistische groep zouden hem herkend hebben als iemand die tegen de sharia is en in hem een gevaar hebben gezien'.

Betrapt op spionage

Volgens UA-onderzoeker en jihadisme-kenner Montasser AlDe'emeh werd Azaouaj betrapt op spionage en contacten met de Belgische staatsveiligheid. Hij werd daarop door IS veroordeeld tot onthoofding. Volgens Duitse media zou IS nog 17 Westerse Syriëstrijders gevangen houden, onder wie ook twee Belgen.

Onze partners