Belgische partijen werden ondanks crisis 55 procent rijker, Vlaamse zelfs 75 procent

Wouter Beke (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bart De Wever (N-VA) en Bruno Tobback (SP.A) © Knack/Belga
Simon Demeulemeester

De Belgische politieke partijen werden, ondanks de crisis en dure verkiezingsjaren, sinds 2007 55 procent rijker. De Vlaamse zelfs 75 procent. De rijkste partijen zijn N-VA, PS en het Vlaams Belang.

De Belgische politieke partijen werden, ondanks de crisis en dure verkiezingsjaren, sinds 2007 55 procent rijker. De Vlaamse zelfs 75 procent. De Waalse partijen zagen hun vermogen met 26 procent aandikken. Dat schrijft nieuwssite Apache.be, dat de boekhoudingen van de politieke partijen naast elkaar legde.

In 2012 was het gezamenlijke vermogen van de Belgische politieke partijen goed voor bijna 75 miljoen euro. 55 procent meer dan in 2007. Toen kwam de som van hun vermogens uit op 48.108.552 euro. In 2012 was dat 74.926.208 euro. Bij de Vlaamse partijen was die stijging een stuk groter dan bij de Waalse: 75 procent tegenover 26 procent. Opvallend, aangezien de financiële crisis in die tijd genadeloos toesloeg en de partijen verkiezingen moesten bekostigen.

N-VA, PS en Vlaams Belang rijkste partijen

De grootste Vlaamse partij, N-VA, is de rijkste: met een eigen vermogen van 10,84 miljoen euro. Daarop volgt de grootste partij van Wallonië, de PS, met 10,67 miljoen euro. Op drie staat het Vlaams Belang met 10,18 miljoen euro.

Gerolf Annemans van het Vlaams Belang: in de staart van de peilingen, maar de derde rijkste partij van het land.
Gerolf Annemans van het Vlaams Belang: in de staart van de peilingen, maar de derde rijkste partij van het land.© Belga

Die laatste zag met de verkiezingsnederlaag in 2012 niet alleen een flink deel van de kiezers vertrekken, maar ook een stevig deel van het budget. Tot 2011 was het VB met 12,13 miljoen euro de meest gefortuneerde partij van België.

Bart Maddens: ‘Partijen krijgen meer geld dan nodig om campagne te voeren’

Van die budgetten komt 85 procent uit de staatskas. Aan Apache.be reageert politicoloog Bart Maddens: ‘Iemand met een slecht karakter zou zeggen dat partijen beleggingsclubs zijn geworden met geld van de belastingbetaler. Partijen krijgen elk jaar meer geld dan nodig is om een campagne te voeren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content