“Belgische kinderen besmet door Tsjernobyl”

© Reuters

Tsjernobyl heeft wel degelijk kanker veroorzaakt in België. Dat zegt dokter Luc Michel, specialist in endocriene klieren van het universitair ziekenhuis Mont-Godinne in Yvoir.

In de loop van de jaren 90 stelde dokter Luc Michel een sterke toename van schildklierkanker vast bij kinderen en adolescenten die jonger dan 10 waren toen de kernramp zich in 1986 voordeed. Vooral deze jonge bevolking loopt een risico bij stralingsbesmetting, zegt Dokter Luc Michel in Soir Magazine dat morgen verschijnt.

Officieel geen slachtoffers

Officieel maakte de radioactieve wolk die na de ramp van Tsjernobyl over België trok, geen slachtoffers in ons land. Voor de Belgische autoriteiten was de impact ervan op de volksgezondheid compleet verwaarloosbaar. Dr. Michel is een andere mening toegedaan. Hij is ervan overtuigd dat Tsjernobyl kanker veroorzaakt heeft in België en dat men meer beschermingsmaatregelen had moeten nemen, niet alleen ten tijde van de ramp maar ook in de jaren daarna. “Eenvoudige richtlijnen hadden volstaan”, meent de specialist. Zo had men de kinderen enkele dagen binnen kunnen houden.

“Schildklierkankers kunnen vijftien tot twintig jaar na de blootstelling aan radioactief jodium optreden”, voegt de arts eraan toe.”Alle kinderen die jonger dan 10 waren in 1986, hadden moeten worden opgevolgd. Eenvoudige richtlijnen om de keel aandachtig te onderzoeken tijdens het medisch schooltoezicht zouden nuttig geweest zijn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content