Belgische gezondheidszorg op vijfde plaats in Europese ranglijst

26/01/16 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

België staat op de vijfde plaats in een ranglijst van de best presterende gezondheidszorgsystemen van Europa. Vooral op het vlak van toegankelijkheid scoort de gezondheidszorg in ons land opvallend goed.

Belgische gezondheidszorg op vijfde plaats in Europese ranglijst

© BELGA

Dat blijkt uit de dinsdag bekendgemaakte Euro Health Consumer Index (EHCI). Vorig jaar stond België nog op de zesde plaats. Onze noorderburen voeren de lijst aan.

Dankzij de beperkte wachttijd die aan een behandeling vooraf gaat, haalt ons land - samen met Zwitserland - het maximum van het aantal punten (225/225) op het onderdeel "toegankelijkheid". "Wellicht het meest genereuze gezondheidssysteem in Europa", zo wordt ons land voorts nog geprezen.

Hoge antibioticagebruik aan de kaak gesteld

Wanneer er gekeken wordt naar resultaten van de behandeling, doet ons land het evenwel minder goed (198/250, goed voor een gedeelde dertiende plaats). De statistieken van het aantal depressies, van het aantal mensen dat kanker overleeft en van de afname van het aantal overlijdens na een beroerte, blijken immers slechts "gemiddeld".

Net als vorig jaar wordt ook gewezen op de mindere resultaten op het vlak van preventie (89/125, gedeelde vijftiende plaats). Voorts wordt ook het hoge antibioticagebruik in ons land nogmaals aan de kaak gesteld.

De Euro Health Consumer Index werd samengesteld op basis van 48 indicatoren. Daarbij staan onder andere patiëntenrechten, de toegankelijkheid van het zorgsysteem, preventie, geneesmiddelengebruik en de resultaten van de behandelingen centraal. De lijst wordt aangevoerd door Nederland, dat 916 punten op 1.000 scoort. Ook Zwitserland (894 punten), Noorwegen (854) en Finland (845) gaan België (836) nog vooraf. (Belga/NSK)

Onze partners