Belgische banken investeren miljarden in misdaden: Weet u wat de bank doet met uw geld?

10/12/14 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:53

Belgische banken investeren miljoenen in bedrijven die de mensenrechten schenden of schadelijk zijn voor het milieu. Belfius boekte in 2013 het meeste vooruitgang en investeerde 'slechts' 165 miljoen euro.

Belgische banken investeren miljarden in misdaden: Weet u wat de bank doet met uw geld?

Kinderarbeid in Bangladesh © Reuters

Verschillende banken actief in België investeren miljarden in bedrijven die de mensenrechten schenden of milieuverwoestende activiteiten uitvoeren. Dat blijkt uit het rapport Dirty Profits 3. BNP Paribas investeert 13 miljard in de 25 onderzochte controversiële bedrijven, Deutsche Bank 15 miljard en Belfius 'slechts' 165 miljoen euro. Nog steeds een hoog bedrag, maar de bank evolueerde van 'hoog naar 'matig' wat betreft schadelijke investeringen.

'Banken opereren met ons geld, dan mogen we toch op zijn minst eisen dat daar geen misdaden worden gefinancierd?', stelt FairFin mede-auteur van het rapport en lid van het internationaal consortium Facing Finance.

Dirty Profits 3 nam 25 controversiële bedrijven onder de loep. Onder meer gigantische CO-uitstoters en bedrijven die er niet voor terug deinzen kinderen in te zetten als arbeiders, behoren daarbij. Nieuw tegenover de twee vorige rapporten is dat er specifieke aandacht werd besteed aan de farmaceutische industrie. 'In 2013 kwam aan het licht dat het bedrijf GlaxonSmithKline bij verschillende Indiase meisjes uit kansarme groepen tests van vaccins voor baarmoederhalskanker uitvoerde, zonder de toestemming van hun ouders. Zeven meisjes stierven daarbij', aldus FairFin.

FairFin rangschikte acht banken actief in België, op 'risico op schadelijke investeringen'. De uitkomst blijft gelijk met die van Dirty Profits 2 een jaar geleden, met uitzondering van de positie van Belfius. Het risico op schadelijke investeringen van Belfius evolueerde van 'hoog' naar 'matig'. 'Belfius zou een mooi voorbeeld zijn voor de Belgische overheid, want aangezien zelfregulering niet lijkt te werken moet de overheid wetten ontwikkelen die schadelijke investeringen verbiedt', klinkt het. Al staat Fairfin tegelijkertijd sceptisch tegenover wetgeving.

'Zelfs als er wetten zijn, durven grootbanken nog te beslissen dat hun commerciële belangen zwaarder wegen', waarbij verwezen wordt naar BNP Paribas. Afgelopen zomer raakte namelijk bekend dat de bank het regime in Soedan aan financiering had geholpen tijdens de Darfoercrisis.

Frank Vanaerschot van FairFin benadrukt dat het anders kan: 'bij Triodos en VDK werd geen enkele investering in de 25 controversiële bedrijven gevonden.'

Enkele voorbeelden:

BNP Paribas investeert 79 miljoen euro in Lockheed Martin, dat wapens levert aan Israël.

Samsung ontving 607 miljoen euro van Deutsche Bank, terwijl er bewijzen zijn dat Samsung betrokken is bij kinderarbeid.

Cargill pleegt illegale landroof in Colombia, ING investeert 432 miljoen euro.

Deutsche Bank investeert 2634 miljoen euro in Shell, het petroleumbedrijf dat de Nigerdelta verwoest.

Lees meer over:

Onze partners