Belg verdient gemiddeld 3.192 euro

© Reuters
Simon Demeulemeester

De gemiddelde werkende Belg had in 2011 een bruto maandloon van 3.192 euro. Dat blijkt uit officiële cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

De gemiddelde werkende Belg had in 2011 een bruto maandloon van 3.192 euro. Dat blijkt uit officiële cijfers van de federale overheidsdienst Economie, zo staat in Het Laatste Nieuws en in meerdere Franstalige kranten.

De uiterst gedetailleerde studie zet de salarissen van haast alle beroepen in België op een rijtje, op ambtenaren en zelfstandigen na. Daaruit blijken enkele opvallende verschillen. Bruto verdient de gemiddelde Belg 3.192 euro, maar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijken de lonen iets rianter dan in de rest van het land. Wie in onze hoofdstad aan de slag is, mag rekenen op een brutoloon van 3.694 euro, terwijl men in Vlaanderen tevreden moet zijn met 3.129 euro per maand en in Wallonië zelfs met 2.989 euro.

Ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft overeind. Waar een Belgische vrouw momenteel maandelijks gemiddeld 2.995 euro bruto verdient, doet een man met een maandloon van 3.258 euro nog altijd duidelijk beter.

Ook qua opleidingsniveau en beroepscategorie zijn er verschillen. Werkende Belgen met geen of enkel lager onderwijs verdienen bruto gemiddeld 2.517 euro, tegen 4.944 euro voor universitair geschoolden.

De beroepscategorie die het meest verdient, is die van de bedrijfsleiders met bruto 8.610 euro. Het minst van al verdienen kelners en barmannen: zij moeten het stellen met gemiddeld 2.084 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content