Beleidsverklaring Brussel gedomineerd door zesde staatshervorming

De replieken op de beleidsverklaring van Brussels minister-president Charles Picqué (PS) gingen vooral over de zesde staatshervorming.

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) lichtte zijn beleidsverklaring toe in het Brussels parlement. De zesde staatshervorming was de rode draad doorheen de replieken van de verschillende partijen. Het akkoord levert Brussel 461 miljoen euro extra op tegen 2015.

Enkel Didier Gosuin van de net erkende FDF-fracie wou niet lang uitweiden over de zesde staatshervorming en de impact voor Brussel. In 2012 zal nog niet zoveel merkbaar zijn, klonk het. Hij wees op de uitdagingen van 2012. Het financiële plaatje zal de “achillespees” zijn van het gewest. In afwachting van de herfinanciering stapelden de schulden zich op.

De overige Franstalige partijen roemden wel het communautaire akkoord en de gevolgen van Brussel. Zowel oppositiepartij MR als de meerderheidsformaties PS, Ecolo en CDH zaten mee aan de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo.

Open VLD: ‘Rigoureus begrotingsbeleid’

Open VLD’ster Els Ampe hamerde op een “rigoureus begrotingsbeleid”. In 2015 moet de begroting in evenwicht zijn, besparen is de boodschap. Ook Ampe juichte het Brussel-luik van de staatshervorming toe. “Het is goed dat Brussel de centen krijgt waar het recht op heeft.”

Groen!: ‘Interne Brusselse hervorming mag meer zijn’

Elke Maes van regeringspartij Groen! roemde het communautaire akkoord waaraan haar partij meegewerkt heeft. Maar “als het van ons afhangt, mag de Brusselse interne staatshervorming meer zijn”. Ze wees ook op de uitdagingen van de demografische boom, met dreigende plaatstekorten in het onderwijs. “We hebben liever dat het gewest pragmatisch actief is op de grens van haar bevoegdheden”, verwees ze daarbij naar de Brusselse investeringsplannen in onderwijs, een gemeenschapsmaterie.

CD&V: betreurt ‘deresponsabilisering’

Brigitte De Pauw van regeringspartner CD&V was alleszins niet akkoord. Ze juichte de herfinanciering van de hoofdstad toe, maar kaartte een “deresponsabilisering” van de gemeenschappen aan. Dat gebeurt volgens haar wanneer het gewest zelf geld uittrekt voor de scholenbouw en het crècheplan. “We kunnen niet onze gewestverantwoordelijkheden verwaarlozen om ons te gaan mengen in de bevoegdheden van andere instellingen.” De gemeenschappen moeten hier hun verantwoordelijkheid opnemen.

SP.A ziet te weinig daadkracht en gevaar voor ‘verloren legislatuur’

Elke Roex van SP.A, de grootste oppositieformatie aan Vlaamse zijde, hekelde de daadkracht van de regering. Alles blijft bij talrijk aangekondigde plannen, zei ze. Roex verwacht de komende jaren van de legislatuur effectief beleid, met de nieuwe bevoegdheden in het achterhoofd. “Als we de boot missen, zijn we goed op weg naar een verloren legislatuur.”

Roex hekelde ook “interne twisten” in de regering Picqué. “Brussel heeft geen nood aan een ploeg die ploetert in interne conflicten.” Een sneer naar de Havenlaan – de heraanleg van die verkeesas zorgt voor verdeeldheid en is inmiddels stilgelegd – volgde: “Avenue du Report”.

Vlaams Belang cynisch

Dominiek Lootens van Vlaams Belang richtte zich cynisch tot de Franstalige regeringsleden. “Proficiat, jullie hebt jullie slag thuisgehaald.” Brussel krijgt opnieuw jarenlang een blanco cheque, klonk het.

NV-A: ‘Interne hervormingen blijven uit’

N-VA’er Paul De Ridder besloot de replieken. De staatshervorming is er, maar de, interne, hervormingen blijven uit. “Er worden nog steeds te weinig bevoegdheden van de gemeenten overgeheveld naar het gewest.”

Donderdag komt opnieuw minister-president Picqué aan het woord, waarna de beleidsverklaring van de Brusselse regering in haar hoedanigheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie volgt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content