‘Beleid moet dakloosheid voorkomen, zodat opvangplaatsen overbodig worden’

Daklozen in Brussel © BELGA

In Brussel zullen volgende winter 1.250 daklozen kunnen worden opgevangen. Dat zijn er 281 meer dan vorig jaar.

Brussel heeft 1.241 opvangplaatsen voorzien voor de winterperiode 2014-2015. Dat zijn 281 plaatsen meer dan vorige winter. Dat hebben de Brusselse ministers Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH), in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie bevoegd voor de opvang van daklozen, woensdag gezegd op een persconferentie in Sint-Jans-Molenbeek. Ook Pascale Peraita (PS), voorzitter van het OCMW van Brussel, was bij de voorstelling van het winterplan aanwezig.

Families met kinderen

Naast de 208 permanente opvangplaatsen van de hulporganisaties Samu-Social (Brussel), Hoeksteen (Vorst) en Ariane (Brussel) zijn er momenteel drie opvangcentra voor specifieke winteropvang, die op 1 november start en loopt tot 31 maart 2015, waar samen nog eens 865 mensen kunnen worden opgevangen. Net als vorig jaar zijn 350 plaatsen voorzien in het OCMW-gebouw van de stad Brussel in de Koningsstraat. Daarnaast lopen er gesprekken met de federale regering over de huur van een gebouw met 400 bijkomende plaatsen.

De families met kinderen in het gebouw aan de Troonstraat kunnen daar tot 20 december blijven. Daarna verhuizen ze naar een andere verblijfplaats in het Brussels Gewest met 115 plaatsen. Er zijn daarnaast nog drie gebouwen voorzien voor als het extreem koud wordt, met circa 170 bedden.

“We denken dat Brussel komende winter met een buffer van meer dan een kwart méér opvang dan vorige winter beter gewapend zal zijn”, aldus minister Pascal Smet. Minister Céline Frémault zei dat het Gewest een gebouw in Schaarbeek heeft aangekocht dat na renovatie zal ingericht worden als permanente opvangplaats voor families met kinderen. “Op die manier willen we de opvang in de toekomst ook op een structurele manier verbeteren”, aldus Frémault.

Platform Armoede is ‘voorzichtig positief’

Het Brussels Platform Armoede reageert “voorzichtig positief” op de plannen zoals die eerder ontvouwd werden door de twee Brusselse excellenties. “Positief is alvast dat de coördinatie op Brussels niveau verbeterd is, vorig jaar liep de samenwerking en de coördinatie met andere niveaus nog zwaar mank”, reageert Bart Peeters, coördinator van Brussels Platform Armoede vzw.

“Wat de samenwerking met de federale regering betreft voor het installeren van een structurele ‘permanente opvang voor families’ zoals die werd aangekondigd, blijft het afwachten wat hiervan in huis komt”, zegt Bart Peeters.

Voorkomen

“Dat het aantal bedden met meer dan 20 procent wordt uitgebreid, is op zich positief”, vervolgt de woordvoerder van het Brussels Platform, “maar we hopen dat ook aandacht wordt geschonken aan de kwaliteit van de opvang. Daar hebben we in het verleden kritische geluiden over gehoord bij evaluaties. Ook op dat vlak is het dus afwachten hoe de plannen in de praktijk worden ingevuld.

“En ten slotte menen we dat dat het beleid erop gericht moet zijn om dakloosheid te voorkomen of er definitief komaf mee te maken, zodat allerlei opvangmogelijkheden, tijdelijk én permanent, eigenlijk overbodig worden.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content