Begrotingsevenwicht in 2019 is geen doel meer voor Bart De Wever

11/07/17 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Bron: Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever houdt niet vast aan een begrotingsevenwicht in 2019. Voor dat evenwicht zou de regering ruim 7,6 miljard euro moeten vinden. In het VRT-journaal zei De Wever dinsdag dat die inspanning leveren zonder de economisch heropleving te beschadigen weinig realistisch lijkt.

Begrotingsevenwicht in 2019 is geen doel meer voor Bart De Wever

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR). © BelgaImage

Zowel begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) als CD&V-vicepremier Kris Peeters lieten eerder al verstaan dat ze geen besparingen willen die de economische groei en de jobcreatie fnuiken. De Wever kan zich in die redenering vinden.

'Je ziet economische heropleving, de groei stijgt, de private jobmotor is aangeslagen en de taxshift zal ervoor zorgen dat de lage en de middeninkomens meer zullen overhouden, wat nog meer stimuleert om aan het werk te gaan. Als je dit allemaal voor een budgettaire inspanning gaat uitvegen, dan denk ik dat je jezelf aan het foppen bent', zei N-VA-voorzitter Bart De Wever.

'We moeten de mars naar een evenwicht voortzetten, maar in een realistisch tempo. We moeten er ook geraken, maar zeggen dat we die acht miljard in twee jaar moeten vinden, dat is, denk ik, de mensen blaasjes wijsmaken.'

De federale regering zoekt tegen het einde van de maand ook nog een akkoord rond een aantal grote politieke dossiers: de lagere vennootschapsbelasting, rechtvaardige fiscaliteit en een oplossing voor de Arco-spaarders. De Wever zegt dat 'drie weken volstaan om knopen door te hakken, als er politieke wil is'. 'Juli is de logische periode om te proberen dat te voleindigen.'

Onze partners