Bart Dochy (CD&V): 'Hoop dat Homans niet alleen minister van Antwerpen is'

16/12/14 om 22:13 - Bijgewerkt om 23:47

Tijdens de begrotingsbesprekingen in het Vlaams Parlement kwam het tot een akkefietje tussen minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans en meerderheidspartij CD&V over het Gemeentefonds. CD&V'er Bart Dochy drong aan op meer geld voor landelijke gemeenten. "Ik hoop dat mevrouw Homans niet alleen minister van Antwerpen is". De minister reageerde geërgerd.

Bart Dochy (CD&V): 'Hoop dat Homans niet alleen minister van Antwerpen is'

Bart Dochy (CD&V) © Belga

Dat de Vlaamse regering beslist heeft de groeivoet van 3,5 procent voor het Gemeentefonds te behouden, is volgens CD&V'er Bart Dochy zeker een goede zaak.

"Een absolute prestatie in tijden van budgettaire krapte is een bijzondere erkenning van de lokale overheden", aldus Dochy. Maar toch pleit de CD&V'er voor een "correctie op de scheefgetrokken verdeling van de middelen" uit het fonds. Zo is de voorafname voor de steden Antwerpen en Gent (30 procent) volgens hem te groot.

"We kunnen toch niet blijven verantwoorden dat Vlaanderen bijna 1.200 euro betaalt per inwoner van Antwerpen tegenover amper 200 euro voor een inwoner van een gemiddelde landelijke gemeente", aldus Dochy.

'Regeerakkoord'

Minister Homans kon de suggestie van Dochy niet smaken. "Ik ga het hier niet op de spits drijven, maar het moet mij toch van het hart dat er zoiets bestaat als een regeerakkoord en dat blijkbaar niet iedereen van alles daarin op de hoogte is", klonk het geprikkeld. "Ik neem aan dat het gaat om uw persoonlijke mening en dat uw fractie zich houdt aan het regeerakkoord", aldus de N-VA-minister.

"Er is inderdaad een regeerakkoord", repliceerde Dochy, "maar ik heb niet gelezen dat er niet kan worden gediscussieerd worden over de verdeling van die 3,5 procent". "Minister, ik hoop uit de grond van mijn hart dat u de minister bent van alle Vlaamse gemeenten en niet alleen van Antwerpen".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners