Bart De Wever wil N-VA-voorzitter blijven: 'Partij nu niet in handen geven van iemand die dat nog nooit gedaan heeft'

11/10/14 om 16:52 - Bijgewerkt op 12/10/14 om 14:08

Bart De Wever wil N-VA-voorzitter blijven. Hij vroeg en kreeg van de partijraad de toestemming om zich kandidaat te stellen voor een vierde termijn. 'Ik heb gehoor gegeven aan de oproepen van velen om nog een paar jaar verder te doen.'

Bart De Wever wil N-VA-voorzitter blijven: 'Partij nu niet in handen geven van iemand die dat nog nooit gedaan heeft'

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

'Ik zal niet aanblijven tot ze dj Jos moeten vragen om me op de tonen van de Gipsy Kings buiten te jagen', zei Bart De Wever dit weekend nog in een interview met De Tijd. En toch stelt hij zich nu kandidaat om zijn voorzitterschap bij N-VA voor de vierde keer te verlengen.

Eigenlijk kan een voorzitter bij N-VA slechts twee termijnen na elkaar doen. De Wever kreeg in 2011 al een uitzondering op die regel om de partij nog eens drie jaar te leiden. Toen sprak hij de hoop uit dat het zijn laatste termijn zou worden, maar De Wever wil er nu nog drie jaar bijdoen.

'Mensen die ik in staat zag om mij op te volgen, zijn minister geworden'

'Wij zijn nu zowel in Vlaanderen als op federaal niveau een meerderheidspartij. Heel wat mensen die ik eventueel in staat zag om mij op te volgen, zijn minister geworden', zei Bart De Wever aan de VRT. 'Ik denk dat het nu niet het moment is om de partij in handen te geven van iemand die dat nog nooit gedaan heeft, want we gaan toch nog een paar speciale jaren tegemoet. In die zin heb ik gehoor gegeven aan de oproepen van velen om toch nog een paar jaar verder te doen als voorzitter.'

'Gewacht tot afloop van federale onderhandelingen'

De Wever schreef eerder al vanuit Shanghai, waar hij op handelsmissie is in de functie van Antwerps burgemeester, een brief aan de partijraadsleden van N-VA. 'Ik heb gewacht tot de afloop van de federale onderhandelingen om mijn intentie kenbaar te maken. Nu duidelijk is dat wij op alle niveaus onze verantwoordelijkheid nemen, neem ook ik mijn verantwoordelijkheid. De partij zit wederom in een transitiefase, en heeft nood aan stabiliteit om die verandering te voltooien', schrijft hij.

'Onze talenten kunnen zich in de luwte ontwikkelen'

'Het aanwezige talent in onze partij wordt maximaal ingezet', aldus nog Bart De Wever. 'We moeten onze mensen de kans geven om te groeien in hun rol. En daarvoor moeten we hen ook de tijd en de ruimte gunnen. Niet alleen in de verschillende regeringen, maar ook in de fracties en onze partijgeledingen. We mogen onze mensen niet opbranden voor ze de kans hebben gehad zich te bewijzen. Daarom stel ik mij opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap. Om de partij nog een termijn te leiden, tot we in rustiger vaarwater zijn beland en de partij zich heeft aangepast. Ondertussen kunnen onze talenten zich in de luwte ontwikkelen', zegt De Wever.

De partijraad keurde de uitzondering goed en zou de nodige handtekeningen voor de kandidatuur leveren. Daarmee is de huidige voorzitter meteen ook officieel kandidaat-voorzitter.

Kandidaturen voor het N-VA-voorzitterschap kunnen nog tot 15 oktober ingediend worden. Vanaf maandag 3 november kunnen de ruim 40.000 N-VA-leden per brief of elektronisch een nieuwe partijvoorzitter verkiezen. De uitslag van de eerste stemronde zal op de partijraad van 15 november bekend worden gemaakt. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners