Bart De Wever: ‘Sinds 9/11 is de relatie met de islam erop achteruit gegaan’

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is in debat gegaan met enkele tientallen moslimjongeren van zijn stad. “Culturele verschillen zullen er altijd zijn, daarom moeten we afspraken maken om tot één team te komen.”

Het debat vond plaats in een aula van de Universiteit Antwerpen en aan de hand van een aantal thema’s kregen de jongeren de kans vragen te stellen aan de burgemeester. Het debat kaderde in de reeks ‘Tussen Meir & Mekka’ die in Gazet Van Antwerpen is verschenen en de leefwereld van Vlaamse jongeren met een islamachtergrond belichtte.

De resultaten van het onderzoek verschillen nauwelijks van een gelijkaardig onderzoek dat de krant in 2005 voerde. Maar De Wever zei hierdoor niet verrast te zijn. “De relatie tussen het Westen en de islam is er sinds 11 september 2001 fors op achteruit gegaan.”

Veel onderwerpen leidden tot een discussie zoals die van de kip en het ei. Zijn het moslims die de aangeboden kansen te weinig grijpen? Of is het discriminatie en onbegrip die hen eerlijke kansen in het leven ontneemt?

Discriminatie bij politie

Wel viel de eensgezindheid op tussen publiek en burgemeester over de rol van de media in de beeldvorming van de islam en moslims. De Wever stelde wel dat moslims ook zelf actief hun stem moeten laten horen als hun godsdienst negatief in het nieuws komt.

Een van de grote thema’s was discriminatie bij de politie. “Er is binnen het politiekorps veel racisme, waardoor allochtone agenten gewoon afhaken en wij geviseerd worden”, kwam als opmerking uit het publiek.”Ik ben mij bewust van het probleem en het is absoluut onaanvaardbaar”, reageerde De Wever. Er zullen cursussen worden gegeven aan de politiemensen om dit probleem tegen te gaan, maar of die ook zullen werken, betwijfelen vele jongeren. “Meer diversiteit binnen het politiekorps zou een goede oplossing zijn, maar op onze campagnes werd bijna niet ingegaan”, antwoordde De Wever. “Wanneer je kansen krijgt, moet je die ook grijpen”.

Hoofddoekenkwestie

Het debat eindigde met de hoofddoekenkwestie. De Wever hamerde erop dat een neutraliteitsbeginsel niet hetzelfde is als een hoofddoekenverbod. Het verbieden van religieuze symbolen in de publieke ruimte bleef hij verdedigen. “Op dat punt wil ik totale neutraliteit. Scholen zijn er enkel en alleen voor kennisoverdracht. Ze zijn geen platform voor culturele of politieke debatten.”

“Culturele verschillen zullen er altijd zijn”, besloot De Wever. “Daarom moeten we afspraken maken om tot één team te komen. Elk lid van het elftal kan een totaal verschillende achtergrond of overtuiging hebben. Maar als we op het veld staan, moeten we elkaar kunnen herkennen. Een voetbalploeg kan nooit winnen als er twee rugbyspelers meespelen.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content