Bart De Wever over nieuwe peiling: 'In tien dagen tijd Vlaamse regering met CD&V'

25/04/14 om 17:24 - Bijgewerkt om 18:36

Bij de Vlaamse verkiezingen zou de N-VA-lijst volgens een nieuwe peiling 33,2 procent halen. Volgens N-VA-voorzitter kan er dan op Vlaams niveau in tien dagen tijd een regering met CD&V gevormd worden.

Bart De Wever over nieuwe peiling: 'In tien dagen tijd Vlaamse regering met CD&V'

© Belga

N-VA blijft met kop en schouders boven de andere partijen uitsteken en rondt enkel voor de Europese verkiezingen de grens van dertig procent niet. Zo blijkt uit een peiling van De Standaard en VRT. CD&V blijft tweede maar blijft op het federale niveau een eind onder de verhoopte twintig procent. Groen haalt de grens van 10 procent. Vlaams Belang zakt weg onder de 7 procent

De VRT en De Standaard peilden naar de kiesintenties op de drie niveaus. N-VA komt er als grote winnaar uit. Als de Vlamingen vandaag naar de stembus zouden trekken, zou 32,2 procent zijn stem uitbrengen op de federale lijst van N-VA. Dat is vier procentpunt meer dan bij de verkiezingen in 2010. Bij de Vlaamse verkiezingen zou de N-VA-lijst zelfs 33,2 procent halen. Enkel Europees haalt de partij de 30 procent grens niet. Daar blijft de teller staan op 27,3 procent, nog altijd een enorme sprong in vergelijking met de 9,88 procent in 2009.

Bij CD&V is het resultaat verdeeld. Federaal scoort de partij 'slechts' 16,4 procent. Dat is het slechtste resultaat dat de partij al in een peiling heeft gehaald en 1,2 procentpunt minder dan tijdens de federale verkiezingen in 2010. Voor de Vlaamse verkiezingen halen de christendemocraten de beoogde drempel van 20 procent wel.

Bart De Wever: 'Partijen die samenhoren'

Als deze cijfers werkelijkheid worden, zou er op Vlaams niveau een coalitie tussen CD&V en N-VA mogelijk zijn. "Dat zou me helemaal geen verdriet doen", zegt Bart De Wever aan de VRT. Hij spreekt van een coalitie van partijen die samenhoren en ook een sterk regeringsprogramma kunnen maken. "En die dat ook snel kunnen doen. Hiermee kan je in tien dagen tijd een Vlaamse regering vormen", klinkt het. Op federaal vlak verwacht De Wever dat het een stuk moeilijker wordt.

Open Vld haalt federaal met 15,1 procent zijn beste resultaat in een peiling sinds de vorige federale verkiezingen, maar op de Vlaamse lijst blijft de partij met 12,7 procent wel 2,4 procentpunt onder het Vlaamse verkiezingsresultaat van 2009. Europees gaan de liberalen er ook op vooruit.

SP.A landt een stukje boven de 14 procent in in de peilingen voor het federaal en Vlaams parlement. De grootste concurrent voor de socialisten op links is Groen dat federaal 10,5 procent haalt en Vlaams 9,1 procent. PVDA + blijft een heel eind onder de kiesdrempel, net als Lijst Dedecker.

Die kiesdrempel dreigt stilaan voor Vlaams Belang ook een probleem te worden. Die partij haalt federaal en Vlaams geen zeven procent meer.

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) is de populairste. Ze onttroont Vlaams-minister president Kris Peeters. De Wever vervolledigt de top drie. De eerste socialist is minister van Economie Johan Vande Lanotte, die een plaatsje zakt tegenover de vorige peiling. (BelgaTE)

Lees meer over:

Onze partners