Bart De Wever: 'Over de partijgeschiedenis zou de Partido Popular echt moeten zwijgen'

06/11/17 om 11:44 - Bijgewerkt om 13:01

Bron: Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert scherp op de uithaal van de Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Bart De Wever: 'Over de partijgeschiedenis zou de Partido Popular echt moeten zwijgen'

Bart De Wever (N-VA), 3 februari 2015. © Belga

De Partido Popular kan niet lachen met de uitspraken van Jambon (N-VA) over het optreden van Madrid in de Catalaanse kwestie. Jambon stelde zich onder meer vragen bij het opsluiten van Catalaanse regeringsleden, de overname van het Catalaanse bestuur door Madrid en het politiegeweld op de dag van het referendum. De woordvoerder van de Partido Popular noemde die uitspraken 'onverantwoordelijk' en schreef de N-VA onder meer 'een voorgeschiedenis van xenofobie' toe.

N-VA-voorzitter Bart De Wever steunt zijn minister volop en pareert de kritiek uit Madrid. 'Als je zwijgt op een moment dat politici in de gevangenis worden gegooid omdat ze gewoon een punt maken, omdat ze een opinie hebben en als er geweld op burgers wordt gepleegd, dan is dat gewoon schuldig verzuim.'

De N-VA-voorzitter verwijst naar het gevangen zetten van een aantal afgezette Catalaanse ministers. 'Hier gebeuren zaken die wij in geen enkel land van de Europese Unie zouden moeten tolereren. Of men het nu eens of oneens is met de Catalanen doet er eigenlijk niet toe. Je sluit geen mensen op omdat ze gewoon hun democratische rechten uitoefenen. Dat doe je gewoon niet. Dat doe je nergens, en al zeker niet in de Europese Unie.' 'Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular toch echt moeten zwijgen', aldus nog De Wever.

Onze partners