Bart De Wever: 'N-VA wil besturen in zo veel mogelijk gemeenten'

18/03/12 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

Over zijn eigen rol dit najaar blijft hij nog steeds op de vlakte.

Bart De Wever: 'N-VA wil besturen in zo veel mogelijk gemeenten'

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever erkent dat ook zijn partij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen al heel wat voorakkoorden op zak probeert te hebben. Over zijn eigen rol dit najaar blijft hij nog steeds op de vlakte.

Het verhaal van 'één tegen allen' waar De Wever vaak mee schermt, speelt volgens de Vlaams-nationalistische kopman vooral op federaal niveau. Traditioneel worden bij lokale verkiezingen vooraf al heel wat nieuwe coalities gesmeed. Voor de N-VA, die blijft pieken in de peilingen, is dat niet anders.

"Uiteraard praten we met partijen die ideologisch dicht bij ons staan om te proberen sterke coalities te vormen", gaf De Wever toe in De zevende dag op Eén. "Dat doet iedereen, dat is doodnormaal." De N-VA staat lokaal dus allerminst geïsoleerd. "Het is echt onze ambitie om te besturen in zo veel mogelijk gemeenten", klonk het.

"Ook in de Vlaamse regering besturen we eigenlijk al negen jaar, eerst met de Volksunie. Maar federaal moeten we naar een Gaston Eyskens-moment, daar is het wel één tegen allen."

'Moeilijke strijd in Antwerpen'

Over zijn eigen rol dit najaar blijft de N-VA-voorzitter nog steeds op de vlakte. De beslissing valt op 21 april, maar in zijn thuisbasis Antwerpen verwacht hij alvast geen makkelijke strijd.

De Wever: "De samenstelling van de bevolking in Antwerpen is voor N-VA een moeilijke zaak. Veel moeilijker dan in de randstad."

'Di Rupo is toppoliticus en topmens' De Wever had ook opvallende woorden van lof voor premier Elio Di Rupo: "Dat is een man met enorme menselijke kwaliteiten. Hij is een toppoliticus en een topmens".

Ook in het busdrama heeft Di Rupo zijn rol "heel goed" vervuld, aldus De Wever. (Belga/KVDA)

Onze partners