'Bart De Wever mag van mij premier zijn'

26/01/14 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

Terwijl MR-voorzitter Charles Michel nog maar pas liet optekenen dat hij nationalisten haat en dat N-VA in Wallonië geen bondgenoten heeft, zegt MR-vicepremier Didier Reynders dat Bart De Wever van hem gerust premier mag zijn.

'Bart De Wever mag van mij premier zijn'

© Belga

MR-vicepremier Didier Reynders zet de deur open voor een deelname van de N-VA in de federale regering na de verkiezingen in mei. Meer nog: 'Bart De Wever mag van mij premier zijn,' zegt Reynders in een interview met Het Belang van Limburg.

De uitspraak van Reynders is opmerkelijk. Zijn voorzitter, Charles Michel, heeft zopas laten verstaan dat er van coalitie-onderhandelingen met N-VA geen sprake kan zijn. Michel verbond het lot van MR aan dat van Open VLD en CD&V aan Vlaamse kant en zei dat N-VA in Wallonië geen bondgenoten heeft. 'Ik haat nationalisten,' zei Michel waarmee hij duidelijk maakte dat een coalitie tussen MR en N-VA niet aan de orde is.

Geen confederalisme

MR-topman Didier Reynders ziet dat anders. 'De Vlaamse kiezer beslist of N-VA al dan niet in de nieuwe federale regering moet zetelen. Die regering mag van mij zelfs geleid worden door Bart De Wever.'

Reynders maakt slechts één voorbehoud. 'Van een zevende staatshervorming kan geen sprake zijn. Sociaal-economische hervormingen zijn nu de prioriteit.' Over de vraag van de N-VA naar het confederalisme wil Reynders niet onderhandelen.

Eerst federale regering

'Als Bart De Wever vasthoudt aan zijn nationalistisch programma, is het voor ons neen, neen en nog eens neen!' Reynders wil ook eerst de federale regering vormen en pas daarna de regionale, het tegengestelde van wat N-VA wil.

Ondanks de opvallende uitspraak 'Bart De Wever mag van mij premier zijn', is het nog maar de vraag of de N-VA hierbij dichter tot de onderhandelingstafel komt. Alle partijen - behalve CD&V - hebben een veto uitgesproken tegen het confederalisme.

Terwijl De Wever al zijn voorkeur liet blijken voor een centrum-rechtse coalitie met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open VLD, verbond CD&V-voorzitter Wouter Beke het lot van zijn partij aan dat van MR met een uitgesproken voorkeur voor een regering die zich bezighoudt met sociaal-economische problemen en niet met een nieuwe staatshervorming. (EE)

Onze partners