‘Bart De Wever is een ziek man’

Waals minister van Begroting, Christophe Lacroix © Belga

“Bart De Wever is een ziek man.” Dat zegt PS’er en Waals begrotingsminister Christophe Lacroix, na een interview van de N-VA-voorzitter in knack.

De Wevers haat ten aanzien van de Franstaligen “grenst aan de waanzin”, oordeelt Lacroix vrijdag in La Libre Belgique.

De Wever haalde in Knack deze week de schouders op bij het gebrek aan Franstalige meerderheid voor de regering-Michel, verwijzend naar de – weliswaar kleinere – omgekeerde situatie onder Elio Di Rupo.

Dit is meer dan misprijzen, dit is een vorm van hysterie

Christophe Lacroix

“Dan roept men ineens: ‘Deze regering heeft geen legitimiteit want in de Franstalige democratie krijgt ze slechts steun van een minderheid.’ Sorry, dat is niet mijn probleem.”, aldus De Wever. De N-VA’er vindt dat men in Wallonië zijn conclusies maar moet trekken, “als men de Belgische democratie niet meer aanvaardt”.

“Dan moet Wallonië zeggen: we willen een links landje zijn, een soort Griekenlandje in het noorden. Dat men dat dan maar doet, maar het liefst voor eigen rekening.”

Waanzin

PS-minister Lacroix reageert verbolgen. Volgens hem gaat het om een haat tegenover Franstaligen “die grenst aan de waanzin”. “Dit is meer dan misprijzen, dit is een vorm van hysterie”, oordeelt hij. “Als men voorzitter is van de grootste partij in het noorden van het land en de staat bestuurt, dan heeft men de plicht respect op te brengen voor alle onderdelen ervan. Wat me ook stoort, is dat MR-verkozenen niet reageerden op die uitspraken.”

De PS’er geeft nog mee dat hij De Wever gerust wil uitnodigen voor een ontmoeting, ook met minister-president Paul Magnette. “Maar ik denk dat hij bang is om te komen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content