Bart De Wever: ‘Ik verdien niet te veel’

‘Ik verdien niet te veel. Wie dat vindt, mag altijd mijn job eens voor twee maanden overnemen.’ Dat zegt Bart De Wever (N-VA) nadat hij als gemeenschapssenator een loonsverlaging van zo’n 500 euro netto per maand moet slikken.

‘Ik denk dat veel mensen pas tevreden zijn als politici een leefloon krijgen.’ Zo vatte senator Bart Tommelein (Open VLD) in Terzake het ongenoegen van nogal wat politici samen over de verlaging van de vergoeding van onze parlementsleden. Het ongenoegen is het grootst bij de gemeenschapssenatoren. Dat zijn senatoren die ook in een regionaal parlement zetelen.

Het federale parlement besliste bij de start van Di Rupo I om zijn vergoedingen met vijf procent te verlagen. De regionale parlementen besparen voorlopig niet. De 21 gemeenschapssenatoren worden echter betaald door de Senaat, waardoor zij voortaan dus minder verdienen dan hun collega’s in de regionale parlementen.

“Het gaat hier echt om een zware ongelijkheid. Bovendien moeten we harder werken dan gewone Vlaamse parlementsleden. Straks wil niemand nog gemeenschapssenator worden”, hekelt Open Vld’er Tommelein.

Hypocriet

Op Radio 1 bevestigde Tommelein dat hij de verlaging van 5 procent mee goedgekeurd heeft. ‘Maar het zou hypocriet zijn om te zeggen dat ik blij ben dat ik minder verdien.’

Ook gemeenschapssenator Bart De Wever (N-VA) vindt niet dat parlementsleden teveel geld verdienen. ‘Dit is een populistisch debat. Onze democratie heeft politici nodig die behoorlijk verdienen,’ zei De Wever in Terzake. ‘Ik verdien niet te veel. Wie dat vindt, mag altijd mijn job eens voor twee maanden overnemen.’

De Wever zegt dat hij geen probleem heeft met de verlaging van het loon van de federale parlementsleden maar hij vindt wel dat de ongelijkheid waarvan gemeenschapssenatoren het slachtoffer zijn, beter wordt weggewerkt.

Peanuts

Ook Jean-Marie Dedeceker (LDD) vindt de discussie over het loon van politici er één van plat populisme. ‘If you pay peanuts, you get monkeys.’

Een parlementslid verdient in ons land netto 5.700 euro per maand. Daar kan nog 2.000 euro netto bijkomen als hij of zij bijkomende politieke functies uitoefent. Daartegenover staat dat politici zeer veel geld moeten uitgeven aan kiescampagnes en aan vertegenwoordigingskosten. Ze moeten ook geld afdragen aan hun partij en ze hebben geen jobzekerheid.

Vlaams parlement

De voorzitters van de kamer, de senaat en de regionale parlementen kwamen samen om het statuut van de politici in de verschillende vertegenwoordigingen te bespreken. Het enige echt concrete dat uit de bus kwam, is dat alle assemblees zelf mogen beslissen hoe ze parlementsleden met bijzondere functies willen vergoeden.

Het ziet er niet naar uit dat het Vlaams parlement van plan is om te besparen op de vergoeding van de parlementsleden. Er heerst hier nogal wat ongenoegen over het feit dat het federale parlement begin dit jaar eenzijdig een loonsverlaging doorvoerde en nu naar de andere parlementen kijkt om te zien of die gelijkaardige inspanningen leveren.

‘Het federale parlement heeft dat gedaan zonder ons daarin te kennen,’ zei Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams parlement. ‘Ze nemen een initiatief en verwachten dan dat de andere parlementen zomaar volgen.’

Peumans wil tegelijkertijd niet gezegd hebben dat het Vlaams parlement in deze geen enkel initiatief neemt. Hij zit volgende donderdag een werkgroep voor die zal ‘debatteren’ over de lonen van de Vlaamse parlementsleden. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content