Bart De Wever: 'Franstaligen zullen N-VA niet meer aantreffen bij federale onderhandelingen'

09/05/14 om 20:47 - Bijgewerkt op 10/05/14 om 11:55

De volgende Vlaamse regering moet de federale regeringsonderhandelingen voeren. De N-VA zal als afzonderlijke partij niet meer aan tafel gaan zitten met de Franstaligen, zo laat Bart De Wever weten.

Bart De Wever: 'Franstaligen zullen N-VA niet meer aantreffen bij federale onderhandelingen'

Bart De Wever © BELGA

Als het van de N-VA afhangt, worden de federale regeringsonderhandelingen pas opgestart als er een Vlaamse regering is gevormd. Het zou vervolgens die nieuwe Vlaamse regering zijn die dan die onderhandelingen voert. "Dat zou onze onderhandelingspositie oneindig kunnen versterken", zei voorzitter Bart De Wever in het VTM Nieuws.

De Franstalige partijen zullen aan de federale onderhandelingstafel de N-VA als partij niet meer aantreffen, maakte De Wever duidelijk. "We hebben in 2010 gezien wat daarvan komt. Je zwemt eigenlijk in een fuik, ze houden je bij wijze van spreken bezig tot je er horendol van wordt."

Als de Vlaamse regering de Vlaamse belangen zou verdedigen bij de vorming van een federale regering, "zien de Franstaligen dat de partijen die samenkomen aan elkaar vastgeklonken zijn in die regionale regering en dat het ook menens is", aldus De Wever. "Men kan dan niet het spelletje spelen waarbij 500 dagen gewacht wordt tot het Vlaams front uit elkaar valt." (Belga/EE)

Onze partners