Bart De Wever eist ontslag Flahaut – Franse PS gooit rapporteur buiten

N-VA-voorzitter Bart De Wever eist het ontslag van kamervoorzitter André Flahaut (PS). Aanleiding is het feit dat de N-VA in een Frans parlementair rapport een fascistische partij werd genoemd. De Franse PS heeft één van de auteurs van het rapport uit de partij gegooid wegens corruptie.

Frankrijk stuurde onlangs twee parlementsleden naar ons land om een juister beeld te krijgen van België. Uit hun verslag bleek een op zijn minst ophefmakende kijk op Vlaanderen en de N-VA.

‘Vlamingen zijn egoïstisch, ondankbaar en intolerant,’ stond te lezen in het rapport. Tijdens het debat werd de N-VA door een Frans PS-parlementslid een ‘fascistische partij’ genoemd.

Franse PS gooit opsteller rapport buiten wegens corruptie De PS heeft één van de twee parlementsleden die het rapport opstelden, intussen uit de partij gegooid wegens een vermoeden van corruptie. Het gaat om Jean-Paul Kucheida. De PS wil hem niet voordragen voor de parlementsverkiezingen waarop Kucheida besliste om op te komen met een eigen lijst.
Het omstreden rapport kwam tot stand na gesprekken met Belgische politici. Onder meer huidig kamervoorzitter André Flahaut (PS) deed enkele opmerkelijke uitspraken. Hij kreeg daarvoor al zware kritiek van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Nu eist Bart De Wever het ontslag van Flahaut. Hij heeft naar eigen zeggen geen probleem met het Franse rapport maar vindt het vreemd dat Flahaut aan de onderzoekers vertelde dat het hele staatsapparaat vervlaamst is door dominante Vlamingen. De niet-benoeming van de Franstalige burgemeesters in de rand noemt Flahaut een ontkenning van de democratie en hij merkte op dat Vlaanderen het minderhedenverdrag niet goedgekeurd heeft.

‘PS noemt zijn partner een fascist’ ‘Als het dat is wat Flahaut denkt, dat hij het dan in ons gezicht zegt,’ reageert Bart De Wever in De Morgen. ‘De PS zegt dat ze het land willen verenigen om de Vlamingen vervolgens egoïsten te noemen. De PS bezingt de liefde voor het Belgisch huwelijk maar achter de rug van de Vlamingen zeggen ze tegen de Franse buur dat hun partner een fascist, racist en egoïst is. Ik denk dat het bureau van de kamer nu wel de positie van Flahaut in vraag kan stellen.’
Flahaut noemt de heisa ‘much ado about nothing’. ‘Dit is geen OESO- of VN-rapport,’ zegt hij in De Morgen. De kamervoorzitter zegt dat hij zijn uitspraken heeft gedaan in volle crisis, in een context waarbinnen ons land zonder regering zat. ‘Sindsdien hebben we veel gewerkt en proberen we oplossingen voor te stellen.’

Raf Terwingen (CD&V): ‘Uitspraken zijn ongepast voor Kamervoorzitter, die land net moet verenigen’

CD&V-fractieleider in de Kamer Raf Terwingen gaat samenzitten met zijn fractie om een standpunt over de zaak te bespreken. Voor Terwingen is het duidelijk dat Flahaut zich zal moeten “verantwoorden”, zegt hij op de VRT-radio.

“De uitspraken van Flahaut zijn ongepast en onjuist. Komt daarbij dat hij de voorzitter is van de Kamer, een parlement dat de beide landsdelen moet verenigen. Hij moet zich minstens verantwoorden en verontschuldigen jegens de andere parlementsleden.”

Dat Flahaut op het moment van de uitspraken nog geen parlementsvoorzitter was, zoals hij zelf aanhaalt, kan een deel van die verantwoording zijn, volgens Terwingen. Terwingen doet naar eigen zeggen niet mee aan de spelletjes van de oppositie, lees: de N-VA, die het ontslag eisen van Flahaut.

Reactie Flahaut: ‘Ik heb noch Vlaandere, noch de N-VA fascistisch genoemd’

Andre Flahaut laat weten aan onze zustersite Levif.be dat hij “nooit Vlaanderen of de N-VA fascistisch genoemd heeft. Wat ik gezegd heb aan de Franse rapporteurs moet gezien worden in de context van de regeringsonderhandelingen. Ik was niet de enige die de vervlaamsing van het staatsapparaat vaststelde. Het beste bewijs voor die stelling is dat de regeringsonderhandelingen ertoe geleid hebben dat de bestaande evenwichten aangepast werden. Dat heb ik die namiddag gezegd, tijdens een verklaring in de Kamer.”

“Verder voel ik me niet in het minst gedestabiliseerd als voorzitter van de Kamer”, besluit Flahaut. “Zoals Philippe Busquin, oud-voorzitter van de PS, zei: ‘Als men je aanvalt, betekent dat dat je bestaat’.”

Peeters eist verantwoording, Di Rupo wil niet reageren

Vlaams minister-president Kris Peeters neemt alvast geen genoegen met de uitleg van Flahaut, als zouden de uitspraken gedaan zijn in volle crisis. Hij wil dat Flahaut zich verantwoordt voor zijn uitspraken. Eerste minister Elio Di Rupo (PS) wil niet reageren. (EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content