Barack Obama neemt koning Filip en premier Di Rupo mee naar Waregem

21/03/14 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:25

In Waregem staan de zenuwen gespannen. De Amerikaanse president Barack Obama neemt tijdens zijn bezoek aan het Amerikaanse oorlogskerkhof immers ook koning Filip en premier Elio Di Rupo mee.

Barack Obama neemt koning Filip en premier Di Rupo mee naar Waregem

Barack Obama © AFP

Barack Obama zal op 25 en 26 maart in ons land verblijven. Het definitieve programma ligt nog steeds niet vast. Wel weten we dat Obama onder meer het 'Flanders Field American Cemetery and Memorial' in Waregem zal bezoeken. De president, de koning en de premier zullen er een onderhoud hebben en deelnemen aan een herdenkingsceremonie ter ere van de gesneuvelde soldaten tijdens Wereldoorlog. Dat meldt het Paleis.

Het bezoek van de president aan het kerkhof zal 45 minuten tot een uur duren. Waregem heeft de enige militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog in België, waar 368 jonge Amerikanen begraven liggen.

Strikte maatregelen

De komst van Obama gaat gepaard met een aantal 'tijdelijke, maar heel strikte maatregelen, zowel voor bewoners als voor de bedrijven in de zone op/rond het traject', zo klinkt het in een communiqué. Zo geldt er van 08.00 tot 12.00 uur onder meer een parkeerverbod in bepaalde zones en zijn bepaalde straten afgesloten voor het verkeer. Bewoners in de zone rond de Amerikaanse begraafplaats kunnen in noodgevallen hun woning wel te voet bereiken of verlaten en krijgen daarvoor een 'bewijs van woonst' in de brievenbus.

Obama zou per helikopter van Brussel naar de regionale luchthaven van Wevelgem vliegen, maar zeker is dat nog niet. Vrijdagochtend organiseerde een Amerikaanse delegatie een oefening op de luchthaven. 'De oefening moest uitwijzen of de luchthaven van Wevelgem een optie is om gebruik van te maken voor het bezoek aan Waregem', zegt directeur Stefaan Van Eeckhoutte. 'Ik kan niet kwijt of de luchthaven ook effectief zal gebruikt worden komende woensdag.'

De colonne van medewerkers van de president zal via de E17 naar Waregem rijden. 'De E17 zal niet afgesloten worden, maar tussen Wevelgem en Waregem zal het verkeer wel worden vertraagd of opgehouden om de colonne te laten passeren', aldus Herbert Veyt van de federale politie, die toevoegt dat het nog niet bekend is wanneer de colonne juist zal passeren.

Ziekenhuizen in de regio paraat

Ook ziekenhuizen in de buurt werden aangesproken. Zo ontving AZ Groeninge in Kortrijk een paar weken geleden nog bezoek van een delegatie. 'Er vond een verkennend bezoek plaats', zegt AZ Groeninge. 'We zijn alvast klaar, zoals altijd, voor mocht er iets gebeuren.'

Ook het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper werd gecontacteerd volgens VTM Nieuws. 'We hebben een aantal gegevens moeten doorgeven en het standaardprotocol, dat doorlopen wordt bij elke komst van een prominente figuur, meegegeven', zegt het Jan Ypermanziekenhuis. 'Wij houden geen aparte kamer of een apart team vrij, maar zijn wel klaar. Dat is de afgelopen dagen nog gebleken na het bomincident in Ieper of na de ontdekking van de munitie in Zonnebeke.'

Verder op het programma

Na zijn bezoek aan het kerkhof trekt Obama naar het Justus Lipsius-gebouw in Brussel voor een Amerikaans-Europese top. De president eindigt zijn bezoek in de Bozar waar hij een toespraak geeft voor 2.000 personen, die door de Amerikaanse ambassade worden uitgenodigd.

President Obama komt, zonder zijn echtgenote Michelle, aan op 25 maart. Hij overnacht in Brussel in The Hotel.

Lees meer over:

Onze partners