Banken sturen 8000 extra bedrijfswagens de weg op

De avondspits draait opnieuw stevig in de soep door een reeks ongevallen. Wellicht komt dat door een combinatie van hevige regen en zon. Rond 18 uur stond er meer dan 250 kilometer file. Het verkeer op de binnenring rond Brussel wordt ernstig verstoord door een ongeval in Vilvoorde. Dat ongeval zou ondertussen wel opgeruimd zijn, maar er is nog altijd vertraagd verkeer. Ook op de E17 van Gent naar Antwerpen is stevige verkeershinder. Door een ongeval in Gentbrugge moet het verkeer daar over de pechstrook. Doorgaand verkeer kan beter omrijden langs de R4 en de E40. Het ongeval gebeurde rond 17 uur in de richting van Antwerpen. De omstandigheden worden nog onderzocht, maar het gaat om een kop-staartaanrijding waarbij vrachtwagens betrokken raakten. Het verkeer kan alleen langs de pechstrook en de wachttijden lopen hoog op. In de namiddag stond ook de E40 in Wetteren al onder water. Twee rijstroken waren er overstroomd, waardoor het verkeer heel moeizaam kon passeren. Er stond een file van Zwijnaarde tot in Wetteren. © BELGA

De zwaardere belasting op bedrijfswagens weerhoudt de Belgische banken er niet van om auto’s uit te delen. Ze brengen er 8000 nieuwe in het verkeer. Dat maakt de files er niet beter op.

De banken brengen zo’n 8000 nieuwe wagens in het verkeer, staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad. De leasingmaatschappijen kunnen naar verluidt nauwelijks volgen.

Bij BNP Paribas Fortis hebben 6250 personeelsleden gekozen voor een bedrijfsauto. Daarvan zijn er inmiddels al 5.400 geleverd. Bij Belfius, dat in september een bevraging startte, reageerden al 1500 mensen positief op de vraag of ze een bedrijfswagen willen om een looninlevering te compenseren.

Oeso heeft kritiek

Intussen wordt ook bij andere banken gedacht aan bedrijfswagens om loonkosten te drukken. Bij ING onderhandelen bonden en directie eveneens over een loon­kostenplan waarbij opnieuw de mogelijkheid geboden om loon om te zetten in bedrijfswagens. Ook bij KBC is het personeel naar verluidt vragende partij om een bedrijfswagen te bestellen.

Zo zouden er vanuit de banksector dus makkelijk 10.000 bedrijfswagens extra in het verkeer kunnen worden gebracht, stellen de kranten vast. Ze wijzen op de kritiek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), die vindt dat België de bedrijfswagens te veel aanmoedigt en daardoor het fileleed aanzwengelt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content