'Baas van militaire inlichtingendienst gaf foute informatie over aanslagen'

06/05/15 om 05:55 - Bijgewerkt om 05:55

Eddy Testelmans, de baas van de militaire inlichtingendienst, heeft in 2013 foute informatie verspreid over drie terreuraanslagen in België. Die waren zogezegd verijdeld dankzij de Amerikaanse inlichingendienst NSA, maar daar blijkt nu niets van aan.

'Baas van militaire inlichtingendienst gaf foute informatie over aanslagen'

Luitenant-generaal Eddy Testelmans van de militaire inlichtingendienst. © Belga

Dat schrijft De Tijd.

Om in de verf te zetten hoe nuttig het werk van de gecontesteerde NSA is, verwees Eddy Testelmans in 2013 tijdens een interview met het magazine MO* naar drie terreuraanslagen die dankzij informatie van de NSA zijn verijdeld in België.

"In drie gevallen is er inderdaad een mogelijk terroristische daad verijdeld op basis van info waarvan we mogen aannemen dat die rechtstreeks uit het Prism-systeem komt (het controversiële massaspionagesysteem van de NSA, waarvoor klokkenluider Edward Snowden gewerkt heeft, red.), en die ons via geclassificeerde kanalen is bezorgd. Als de NSA die info niet had doorgespeeld, hadden we het niet geweten", zei Testelmans toen.

Maar een rapport van het Comité I doorprikt dat drie aanslagen zijn verijdeld dankzij de NSA. Ook Testelmans geeft dat nu toe in een schriftelijke reactie.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners