'Asielzoekers, val "vrouwen, meisjes en dergelijke" niet lastig'

27/11/15 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

Een e-mail aan de directeur van het asielcentrum van Arendonk van de hand van Kristof Hendrickx, N-VA-burgemeester van de gemeente, is vrijdag gelekt op de sociale media en bevat een opvallende boodschap.

'Asielzoekers, val "vrouwen, meisjes en dergelijke" niet lastig'

© Belga

Aanleiding was het feit dat honderden kinderen in het Kempense Arendonk woensdagavond de straat op gingen om Sint-Katriena te zingen in ruil voor snoep. 'Mag ik vragen aan de bewoners van het asielcentrum om dit kinderfeest te respecteren? Dat ze bovendien de vrouwen, meisjes en dergelijke niet lastigvallen?', schreef burgemeester Hendrickx in de mail. Vooral de bewoording 'vrouwen, meisjes en dergelijke', springt in het oog.

Critici vinden het ongehoord dat asielzoekers worden gestigmatiseerd als onruststokers die niet van de vrouwen kunnen blijven. Maar de Arendonkse burgemeester verdedigt zich. Hij zegt dat hij niet iedereen over dezelfde kam wil scheren. 'Het gaat hier om een minderheid van mannelijke asielzoekers die, volgens de buurtbewoners, op straat en op de bus meisjes en vrouwen benaderen en zich opdringerig gedragen. Als burgemeester is het mijn plicht om het veiligheidsgevoel van mijn burgers te garanderen.'

Onze partners