Jobkorting wordt volledig afgeschaft

De maatregel levert de Vlaamse regering een besparing van 75 miljoen euro op.

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist de jobkorting in 2011 volledig af te schaffen. De maatregel levert een besparing van 75 miljoen op.

De jobkorting werd door de vorige Vlaamse regering ingevoerd om werkende Vlamingen te belonen en het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken.

De jobkorting werd sindsdien al fors teruggeschroefd. De Vlaamse regering besliste eerder om vanaf dit jaar nog alleen een korting van maximum 125 euro te geven aan de 600.000 Vlamingen met lagere inkomens (minder dan 18.500 euro).

Vrijdag werd beslist de jobkorting helemaal te schrappen. Die afschaffing werd eerder al in het vooruitzicht gesteld omdat de Vlaamse begroting 2011 onverwacht met een tekort van 94 miljoen euro zit wegens een herberekening van de federale dotaties.

De afschaffing van de jobkorting vermijdt ook problemen met de Europese Commissie, die de regeling discriminerend vindt voor mensen die in Vlaanderen werken, maar er niet wonen. De Commissie dreigde eerder met een procedure voor het Europees Hof van Justitie.

‘Schoot doel voorbij’

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei in een toelichting bij de beslissing dat de jobkorting haar doel voorbijschoot.

De korting was bedoeld als antwoord op de werkloosheidsval, om
het verschil tussen een loon en de werkloosheidsuitkering kleiner te maken. Maar volgens Peeters bleek uit cijfers van de Vlaamse regering dat het systeem zijn doel miste omdat de jobkorting ook ging naar mensen die vrijwillig halftijds werken.

De Vlaamse regering belooft nieuwe maatregelen voor lage inkomensgroepen die het schrappen van de jobkorting moeten compenseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content