ARCO en de vraag van 1,2 miljard euro: N-VA of CD&V zal moeten inbinden

04/07/14 om 08:20 - Bijgewerkt om 08:20

N-VA wil dat de christelijke zuil mee opdraait voor de ARCO-waarborgregeling. CD&V wijst dat af. Wie van de twee zal moeten inbinden?

ARCO en de vraag van 1,2 miljard euro: N-VA of CD&V zal moeten inbinden

Koen Geens (CD&V) en Peter Dedecker (N-VA) © Belga

De Europese Commissie heeft de waarborgregeling voor de ARCO-gedupeerden afgedaan als illegale staatssteun. Een probleem voor de uittredende regeringspartijen, en dan vooral voor de partij van de christelijke beweging: CD&V.

Die komt opnieuw oog in oog te staan met de N-VA, die via Peter Dedecker een verbeten strijd voerde tegen het ACW. De discussie draait vooral rond een vraag: spreken we over ARCO-spaarders, of over ARCO-coöperanten (en dus: aandeelhouders). In het geval het spaarders zijn, dan kan een overheidswaarborg. Niet zo in het geval van aanhouders: die weten welke risico's ze lopen en moeten er dus de gevolgen van dragen.

Voor CD&V zijn het duidelijk spaarders. Niet voor de Europese Commissie. CD&V wil dat de gedupeerden een waarborg krijgen. N-VA wil dat ook, maar voor de Vlaams-nationalisten moet Beweging.net - het oude ACW - mee opdraaien daarvoor. Johan Van Overtveldt zei tijdens de verkiezingscampagne, verrassend, dat de ARCO-gedupeerden 'niet in de kou mogen blijven staan'. Maar dat wel 'tot op het bot moet onderzocht worden' wie schuldig is. En dat is volgens N-VA duidelijk het ACW, zoals moest blijken uit het boek van Dedecker 'Een zuil van zelfbediening'. Dedecker zei in aanloop van de verkiezingen dat een federale regering waarin ACW vrijuit gaat zo goed als onmogelijk is.

Geens: 'Hoog op agenda regeringsonderhandelingen'

De tegengestelde standpunten komen door de klare afwijzing van de Commissie nu weer op scherp te staan. Aftredend minister van Financiën Koen Geens benadrukt dat er een regeling moet ingeschreven worden in het regeerakkoord. 'Het spreekt voor zich dat het moeilijk uit te leggen is dat er geen schadevergoeding komt, als de wetgever dat sinds 2008 belooft,' zo reageerde hij. 'Een sluitende oplossing zal hoog op de agenda staan van de onderhandelingen,' maakt hij zich sterk in De Morgen.

Deze discussie bemoeilijkt de federale regeringsonderhandelingen wellicht. N-VA en CD&V vormen de logische Vlaamse as van een centrumrechtse coalitie, waaraan informateur Charles Michel (MR) nog steeds aan het werken is, nadat Bart De Wever (N-VA) zijn opdracht moest staken wegens een afwijzing van Benoît Lutgen (CDH).

De vraag van 1,2 miljard

En dus is de vraag van 1,2 miljard - de kost van het ARCO-debacle: wie slikt de woorden en eisen in? CD&V of N-VA? Beiden zetten zich schrap, schrijft De Morgen. 'Het ACW is niet schuldig aan de ondergang van Dexia (wat uiteindelijk het ARCO-debacle veroorzaakte, red),' maakt CD&V duidelijk in de krant. 'Dedecker weet trouwens heel goed dat het ACW niet genoeg geld heeft om alle gedupeerden terug te betalen. Ze spelen een spel.'

Maar ook N-VA zal niets cadeau geven: 'Het is niet omdat we graag een centrumrechtse regering willen vormen, dat we al onze uitspraken zomaar gaan inslikken. Zo werkt het niet met onze partij.'

Onze partners