Antwerpse imam naar Syrië, imam Van Ael reageert: 'Schandelijk, verfoeilijk, crimineel' (video)

26/11/15 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:42

De jonge, in Antwerpen actieve imam Youssef E.G is vermoedelijk naar Syrië vertrokken. Hij krijgt stevige kritiek van Sulayman Van Ael: 'Dit is schandelijk, verfoeilijk, onaanvaardbaar, onmenselijk en crimineel. Het is in alle opzichten walgelijk.'

Antwerpse imam naar Syrië, imam Van Ael reageert: 'Schandelijk, verfoeilijk, crimineel' (video)

Sulayman Van Ael © Franky Verdickt

De jonge, in Antwerpen actieve imam Youssef E.G. is al een maand spoorloos en is vermoedelijk naar Syrië vertrokken om er zich aan te sluiten bij radicale islamstrijders. Er loopt een opsporingsonderzoek naar de Marokkaanse man. Dat schrijft Het Laatste Nieuws . Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat het dossier van de man gekend is bij de stadsdiensten, maar wil niet dieper ingaan op de inhoud daarvan.

Youssef E.G. ging tot een maand geleden voor in het gebed in moskee El Mohsinien in het Antwerpse district Berchem. Voordien was hij ook al actief in Hoboken en Borgerhout. De moskeebesturen zouden geen argwaan gehad hebben omdat de man zich in zijn functie gematigd gedroeg. Zijn radicale ideeën zou hij verspreid hebben tijdens persoonlijke contacten, zonder medeweten van de besturen.

Ook de Antwerpse dienst Samen Leven is intussen op de hoogte gebracht van de situatie. Burgemeester De Wever kan volgens zijn woordvoerder niet ingaan op individuele dossiers, maar laat met het oog op de verdere aanpak ervan - bijvoorbeeld inzake de jongeren met wie de imam contact had - wel weten dat de stad een "zeer uitgebreide deradicaliseringsaanpak" heeft, "zowel individueel als groepsgericht".

Zo wordt er gewerkt naar scholen en moskeeën toe en bestaat er een klankbordgroep met islamitische verenigingen.

'Crimineel'

De bekende Antwerpse imam Sulayman Van Ael reageerde donderdagochtend al op zijn Facebookpagina met een videoboodschap.

"Dit is schandelijk, verfoeilijk, onaanvaardbaar, onmenselijk en crimineel. Het is in alle opzichten walgelijk."

"Zulke mensen moeten beseffen dat ze door hun onverantwoorde handelingen al het positieve wat de moslimgemeenschap probeert op te bouwen, neerhalen", zegt hij. Van Ael stelt ook dat er een ander opleidingsbeleid nodig is in België, zodat er minder imams moeten "geïmporteerd" worden uit het buitenland.

"Ik zeg al drie jaar dat wij geen imams moeten importeren. Mensen die hier hogere studies genoten hebben, zij moeten het woord voeren in de moskeeën. Zij zullen de lesgevers en lesgeefsters zijn van morgen."

Van Ael roept op tot samenwerking. 'Het is tijd dat de intellectuelen zich verenigen. Ik steek mijn hand uit. Dit gaat er serieus over. Ik ben erg boos.' (Belga/SD)

Antwerpse imam vertrekt naar Syrië!!! Sulayman: boos.Kunnen jullie dit massaal delen aub?

Posted by Sulayman van Ael on woensdag 25 november 2015

Onze partners