Andras Pandy overleden: van dominee tot seriemoordenaar

23/12/13 om 18:20 - Bijgewerkt om 20:54

De seriemoordenaar Andras Pandy is in de nacht van zondag op maandag in de gevangenis van Brugge op 86-jarige leeftijd overleden.

Andras Pandy overleden: van dominee tot seriemoordenaar

Andras Pandy © Belga

Pandy verbleef aanvankelijk in de gevangenis van Leuven-Centraal, maar was om gezondheidsredenen overgebracht naar de Brugse inrichting. In het medisch centrum van die gevangenis is hij overleden, zo meldt woordvoerster Lieselot Bleyenberg van de FOD Justitie.

De genaturaliseerde Hongaarse dominee werd op 6 maart 2002 veroordeeld tot levenslang voor de moord op zes van zijn familieleden, één moordpoging en de verkrachting van drie van zijn (adoptie)dochters. Met de hulp van zijn dochter Agnes liet hij de lichamen van de slachtoffers oplossen in een bijtend zuur. De lijken werden daardoor nooit teruggevonden.

Tirannieke en hardhandige echtgenoot

De Hongaarse dominee Andras Pandy trouwde op 17 september 1956 in Hongarije met Ilona Sores. In december 1957 kwam het echtpaar aan in België. Hun dochter Agnes werd in 1958 geboren in Elsene. In 1961 krijgt het echtpaar een zwakbegaafd kind genaamd Daniël en in 1966 een zoon genaamd Zoltan. Een jaar na de geboorte van Zoltan is Ilona haar tirannieke en hardhandige echtgenoot zat en verhuist met haar zoontje Daniël.

In 1969 begint Pandy een relatie met zijn 11-jarige dochter Agnes. In 1967 scheidt Pandy van Ilona Sores. Hij hertrouwt in 1979 met de Hongaarse Edit Fintor. Zij brengt haar drie dochters Timea (15), Tünde (8) en Andrea (7) uit twee vorige huwelijken mee. Pandy gaf toentertijd als dominee godsdienstles op enkele rijksscholen. In 1980 wordt uit zijn huwelijk met Edit Fintor hun zoon Andras jr. geboren. In 1981 wordt dochter Reka geboren.

Sperma aan een handdoek

In 1984 begon Pandy een relatie met Edits dochter Timea, die dan 20 jaar is. Timea wordt zwanger. Pandy zal voor het Belgische gerecht volhouden dat het kwam door sperma aan een handdoek waar zij zich mee afdroogde. Timea probeert haar zwangerschap verborgen te houden. Wanneer Pandy zijn stiefdochter naar zijn oudste dochter Agnes stuurt, probeert Agnes haar uit jaloezie te vermoorden. Timea belandt in het ziekenhuis en dient een aanklacht in bij de politie.

Daarna betrekt zij een flat en daar bevalt zij van haar zoon Marc. In 1986 emigreert Timea met haar zoontje Marc naar Canada waar een oom van haar moeder woont. Voordat ze vertrekt vertelt ze haar moeder Edit dat haar stiefvader Pandy de biologische vader is van Marc. Na een ruzie met Pandy vlucht Edit (zijn tweede echtgenote) met haar 14-jarige dochter Andrea, wat beiden fataal wordt. Agnes heeft meegedaan of toegekeken bij deze dubbele moord.

Zuurvaten

Aan de familie van Edit laat Andras weten dat zij met haar minnaar en dochter naar Duitsland waren vertrokken. Hij legde een telegram neer als bewijs. Twee jaar later worden ook Ilona Sores (1e echtgenote) en haar 27-jarige zoon Daniël vermoord door Agnes. Zij lokt hen de kelder in en schiet hen beiden met een pistool dood. De 22-jarige Zoltan wordt ook vermoord als hij sporen van zijn moeder Ilona en broer Daniël vindt. De lijken worden in stukken gezaagd en in zuurvaten opgelost. De tanden, de nagels en vingerkootjes worden in het nabij gelegen slachthuis in het afval gestopt.

Aan de familie van Ilona laat Pandy een telegram zien waarop staat dat zij in Frankrijk zou verblijven. In 1989 stuurt Pandy zijn dochter Agnes met de kleine Reka en Andras jr. naar het strand. Zo heeft hij zijn handen vrij voor de moord op Tünde. Het zou de enige echt bewezen moord zijn die Andras Pandy zélf gepleegd heeft. In 1992 doet Agnes aangifte van vermissing van de zes familieleden bij de politie en ook aangifte van incest door haar vader. De kleine Reka en Andras jr. worden in een kinderopvang geplaatst.

Seksueel misbruik

Pandy wist de politie lange tijd voor de gek te houden, door vriendinnen uit Hongarije over te halen de gestuurde brieven te ondertekenen met "Ilona Sores" en "Edit Fintor". Verder voedde Pandy kinderen uit Hongarije op die waarschijnlijk ook seksueel misbruikt zijn. In 1996 vraagt de politie de Hongaarse gemeenschap om medewerking. Zij ontdekten toen in hun vaderland de valse-brieventruc en sturen het bewijs naar de Belgische politie. Zo ging in 1997 de zaak aan het rollen.

Agnes legde in 1997 bekentenissen af, maar Andras heeft de feiten altijd ontkend. Agnes Pandy kreeg 21 jaar celstraf opgelegd voor medeplichtigheid aan vijf van die zes moorden en de moordpoging. Maar zij werd drie jaar geleden voorwaardelijk vrijgelaten.(Belga/TE)

Onze partners