Al tien jaar ontsnapt besmet water uit Tihange

12/07/12 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Door een lek uit in een splijtstofbassin dat niet meer werkt, ontsnapt al tien jaar verontreinigd water. Daarover werd nooit publiekelijk gecommuniceerd. Het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle stelt gerust.

Al tien jaar ontsnapt besmet water uit Tihange

© Belga

Verontreinigd water stroomt al tien jaar lang uit een gedeactiveerd splijtstofbassin van de kerncentrale Tihange 1. Dit bassin, met een capaciteit van 1.500 kubieke meter, werd eerder gebruikt voor het tijdelijk opslaan van gebruikte nucleaire brandstof. Het bassin bestaat uit een romp uit gewapend beton, afgedekt door aan elkaar gelaste roestvrije stalen platen. En daar stelt zich het probleem. De lasnaden, de plaats waar de stalen platen aan elkaar gelast zijn, vertonen microscheurtjes die verantwoordelijk zijn voor het lek. Tot op vandaag kan geen enkele ingenieur van de kerncentrale de precieze plaats detecteren.

Al tien jaar lang aan het stromen

Het Federale Agentschap maakte al in 2006 gewag van het lek in een rapport, dat vanmorgen werd gepubliceerd door La Libre Belgique: "Dit lek is niet recent en kent een extreem lage doorvoercapaciteit." Volgens La Libre Belgique stroomde er echter altijd al elke dag 2 liter water uit het splijtstofbassin. Na een simpele berekening konden ze uitmaken dat er de afgelopen tien jaar zo'n 7,3 kubieke meter is weggelopen.

Federale Agentschap voor Nucleaire Controle stelt gerust

Volgens het Federale Agentschap is alles onder controle en is een herstelling of vervanging niet aan de orde. Zelfs het feit dat Tihange 1 nu tien jaar langer zal open blijven - tot 2025 - voert de druk niet op. "Het risico is niet onverantwoord, zolang het goed beheerd blijft. Op dit ogenblik is er geen noodzaak tot interventie, wat wel niet uitsluit dat een tussenkomst later wel aan de orde kan zijn," aldus het Federaal Agentschap.

De woordvoerder van de kerncentrale liet weten dat het ontsnapte water in kwestie een zeer lage radioactiviteit bezit.

Experten staan perplex

In de ogen van enkele experten is het lek zeker niet onbelangrijk. "Mettertijd zullen de microscheurtjes zich onvermijdelijk transformeren in grotere scheuren, zeker wanneer ze zich onderaan in het bassin bevinden. Daar is de druk het sterkst", zo klonk het bij RTL.

Geen officiële berichtgeving

Vanaf het moment dat de meest triviale nucleaire incidenten geklasseerd worden op de Ines-schaal, wordt er over berichtgegeven. Deze schaal is ingevoerd door het Internationaal Atoomenergieagentschap zodat men publiek kan communiceren over de ernst van een nucleair ongeval. In het geval van Tihange werd er op geen enkele manier over het lek gecommuniceerd. Dit wordt uitgelegd doordat het splijtstofbassin beschouwd wordt als toegevoegde apparatuur. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners