Aken koopt nu ook mondmaskers voor kinderen uit schrik voor Tihange

© EPA

Nadat Duitsland al extra jodiumtabletten insloeg, wil ook de stadsregio Aken zich beter voorbereiden op een eventueel ongeval in de nabijgelegen Belgische kerncentrale Tihange.

In Aken is beslist om fijnstofmaskers voor kinderen aan te kopen, zo meldt de Duitse zender WDR. Het gaat om 38.000 mondmaskers. Aanleiding is het risico op een eventueel ongeval in de nabijgelegen Belgische kerncentrale Tihange.

Ook wordt een brochure opgesteld met richtlijnen voor wat te doen bij een ongeval. Aken werkt eveneens aan een sireneplan, die de bevolking in geval van nood moet waarschuwen, naast info die zal worden verspreid over de radio, via de televisie en smartphone-apps.

Aken bestelt ook nog eens bijkomend 300.000 jodiumtabletten, net als de rest van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Noordrijn-Westfalen had al een voorraad van negen miljoen jodiumtabletten, maar breidt die voorraad uit met 21 miljoen tabletten. De pillen worden opgeslagen in ziekenhuisapotheken, om in geval van nood te kunnen worden uitgereikt. Alleen al in Aken zijn 600.000 tabletten opgeslagen.

In de grensstreek in Duitsland is veel bezorgdheid over de centrales. Europees parlementsvoorzitter Martin Schultz riep eerder al op om de kerncentrale van Tihange onmiddellijk te sluiten.

Ook de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, heeft de Belgische regering gevraagd te overwegen onze kerncentrales tijdelijk te sluiten.

De ongerustheid komt er nadat uit onderzoek naar voren was gekomen dat de kans op een kernsmelting bij brand in de centrale Tihange heel groot zou zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content